Proiect de reducere a vârstei de pensionare pentru mame

Proiect de reducere a vârstei de pensionare pentru mame
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Mai mulți parlamentari PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art. 51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Inițiativa legislativă prevede că femeile vor putea ieși la pensie mai devreme, în funcție de numărul copiilor pe care i-au născut, informează news.ro.

Astfel, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: pentru un copil - cu un an, pentru doi copii - cu un an și șase luni, pentru trei copii - cu doi ani, pentru patru copii - cu doi ani și șase luni, pentru cinci copii - cu trei ani, iar pentru șase copii sau mai mulți - cu trei ani și șase luni.

"Propunem ca de reducerea vârstei standard de pensionare cu un anumit număr de ani/luni să beneficieze femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, deoarece acesta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limita de vârstă. De asemenea, aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulți copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv! Practic pentru mamele cu mulți copii, norma nu este aplicabilă. Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni.

Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României", arată expunerea de motive a proiectului de lege.

Senatul este primul for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Citit 590 ori Ultima modificare Duminică, 28 Aprilie 2024 18:02

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro