Conu’ Leonida în haine de circ

Conu’ Leonida în haine de circ
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vioaie şi plină de neprevăzut. Aşa poate fi caracterizată cea mai recentă punere în scenă a „Conului Leonida…” de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

Regizorul Cătălin Vasiliu îşi asumă textul lui Caragiale, dar îi oferă un cu totul alt cadru decât ne-am fi aşteptat, mutând acţiunea piesei într-o zonă neexplorată până acum. Decorurile şi costumele introduc încă de la început spectatorul într-o lume nouă, cea a circului. Motivaţia ţine de adăugarea la textul caragialesc a unei dimensiuni pe care numai replicile originale o conţineau.

Circul cuvintelor devine, odată cu viziunea regizorală a lui Cătălin Vasiliu, mult mai explicit. Şi la toate acestea contribuie decisiv micile jocuri de-a magia dintre scenele piesei. Un iluzionism simplu, simplist chiar, dar de efect tocmai prin lipsa complicaţiilor, închide fiecare dintre actele piesei, ca un fel de post-scriptum cu caracter de rezumat.

Jocul regizoral e înţeles şi asumat de spectatori, care primesc în finalul scenelor jucate un mic truc sintetizator. Nimic nu e întâmplător în această variantă a piesei lui Caragiale.

Noua viziune nu distruge parşiv textul, ci îi conferă noi valenţe, încărcate simbolistic. Dacă vă plac pacturile, înţelegerile „reciproc-avantajoase” cu regizorii nu rataţi piesa, o să vă placă.

O altă noutate e faptul că cele două roluri feminine sunt jucate în travesti. Distribuirea lui Cristi Gheorghe şi a lui Aureliu Bâtcă în rolurile Eftimiţa şi Safta este o soluţie stilistică de efect, care contribuie decisiv la sublinierea, îngroşarea sensului de bază al textului scris de Caragiale.

Şi mai e un motiv să veniţi să vedeţi piesa: Gheorghe V. Gheorghe într-un dialog pe scenă cu fiul său, Cristi Gheorghe (vezi FOTO). Parcă simbolic, în anul în care Gheorghe V. Gheorghe a împlinit 55 de ani de carieră, ştafeta este predată artistic, în faţa publicului gălăţean.

Şi parcă maestrul face o adevărată pledoarie pentru păstrarea pe „sfânta scândură a scenei” a celor care şi-au oferit anii teatrului gălăţean.

Citit 3585 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.