Graficiana Simona Soare, profesoară în Coreea de Sud. Artişti gălăţeni în diaspora

Graficiana Simona Soare, profesoară în Coreea de Sud. Artişti gălăţeni în diaspora
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Dintre artiștii plastici gălățeni aflaţi în diaspora, în ultimii ani mi-a atras atenția, prin bogata activitate desfășurată, graficiana Simona Soare, una dintre cele mai importante reprezentante ale artei românești contemporane, care s-a impus pe plan național și internațional atât prim lucrările în tehnica gravurii, cât și prin cele de pictură sau desen.

Artista s-a născut pe 1 august 1979, la Galaţi. A absolvit Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin" (1999) şi Universitatea Națională de Arte din Bucureşti, Facultatea de Artă Decorativă şi Design, secţia Artă Monumentală (2003). În perioada 2003-2004 a beneficiat de o bursă "Erasmus" la Kunsthochschule Berlin Weissensee, Germania. Din octombrie 2004, a devenit studentă la Universität der Künste (UdK) Berlin, iar în 2007 și-a luat masteratul la Institut für Kunst im Kontext, Berlin (2007). Este membră a Centrului de Grafică Manhatten, New York, SUA, și membră a Asociației de Artă Grafică Contemporană Coreeană, Seul, Coreea de Sud. În prezent locuiește și trăiește în Busan, Coreea de Sud, și lucrează la Școala Internațională de Arte Vizuale ca profesoară.

Simona Soare - "Pasărea păcii"

Expoziţii şi premii

De-a lungul anilor și-a organizat expoziţii personale la Bucureşti (2001), Berlin (2005, 2008, 2011), Galaţi (2010), New York (2010); Busan (2014, 2015, 2021), Copenhaga (2016), Osaka (2016) și a participat la numeroase manifestări de profil cu caracter național și internațional în Romania (Galați, București, Sibiu, Brașov, Iași), Germania, Franța, Spania, Finlanda, SUA, Coreea de Sud, Egipt, Japonia.

A fost onorată cu mai multe distincții: 2003-2004, Bursă de stat pentru rezultatele universitare remarcabile, Universitatea Naţională de Arte București; Premiul I pentru grafică, UNIFEST, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti; Bursa Asociaţiei Culturale Internaţionale "Solleil de l’Est" din Franţa, un sejur de o lună pentru documentare şi creaţie în Franţa şi Spania; Bursa Erasmus; 2006-2007, Bursă din partea Fundaţiei "Rosa Luxemburg", Germania, 2007; Rezidenţă de artist în Finlanda, Nelimarka Museum; 2014, Premiul Special pentru grafică acordat de Asociația Artiștilor Graficieni Contemporani, Seul, Coreea de Sud.

O lume a imaginarului

Atât în pictură, dar mai ales în gravura colorată, Simona Soare dă viaţă unei lumi în care totul se petrece la nivelul imaginarului şi al posibilului. Ea însăşi declara în prefaţa catalogului expoziţiei deschise în 2010 la Muzeul de Artă Vizuală: "Lucrările mele de artă deschid un nou univers, o lume iluzorie unde imposibilul devine posibil, parcurgând o excursie vizuală. Ideea mea este, ca prin motive, precum spaţii ireale, simboluri pline de mister şi mistic, să creez un dialog, o situaţie palpitantă în banala realitate, o interpretare a normalităţii printr-o altă poveste enigmatică".

Pornind de la basmele care i-au încântat copilăria şi i-au fertilizat fantezia, de la amintiri păstrate de memoria afectivă, dar şi de la iconografia românească şi miniaturile medievale orientale, ea creează un univers fabulos, în care domneşte o atmosferă de poezie şi mister. Artista împarte suprafaţa spaţiului plastic în mai multe registre, diferit configurate, pe care le populează cu motive antropomorfe, zoomorfe, avimorfe, fitomorfe, cosmice. Alături de acestea apar altele cu conotaţii vădit simbolice: construcţii labirintice, cetăţi cu acoperişul turnurilor în perspectivă inversă, scara, treptele, sipetul, mănuşa plutitoare, scaunul, masa, uşa, peria fermecată, lampa lui Aladin, părul cu ramuri aidoma fulgerelor etc. În aceeaşi compoziţie sunt asociate imagini dintre cele mai diferite. Dragonii pot sta alături de un cerb paşnic, de peşti sau de fluturi fragili. Păsări stilizate străbat văzduhul. Alte vietăţi iau înfăţişări suprarealiste. Uneori sunt supradimensionate, alteori abia se observă. Aceste motive sunt reluate în mai multe variante, de fiecare dată însă în noi structuri, în noi organizări compoziţionale. Naraţiunea închegată nu este complicată, ea invită la meditaţie şi la o lectură polisemantică. Un ciclu de gravuri se intitulează "Cine a furat luna?". În concepţia Simonei Soare, motive precum luna, perele, mănuşa, scaunul cu forme rotunde sunt simboluri care exprimă femininul. Ele se află la antipod cu elementele masculine: piatra (material de construcţie a edificiilor), turnul, scaunul cu forme rectangulare. Adesea, elementele geometrice (pătratul, cercul, dreptunghiul, triunghiul, prisma, trunchiul de piramidă, cubul) sunt predominante în gravurile executate în acvaforte şi acvatinta. Planurile se intersectează, se succed sau sunt înscrise unul în altul. Linia desenului este de mare fineţe, orchestraţia petelor de culoare este făcută cu deosebit rafinament. Predomină culorile potolite, gamele de tonuri închise, dar întâlnim în unele compoziţii şi roşul aprins, albastrul intens sau galbenul auriu. Zestrea culturală şi buna stăpânire a meşteşugului gravurii o conduc pe Simona Soare la realizarea unor lucrări ce proiectează în realitatea contemporană, ostilă uneori individului, o lume imagistică în aceeaşi măsură fermecătoare şi enigmatică. În desene, artista a optat pentru abstracţia lirică, punând accent pe forţa sugestivă a culorii. Şi aici ea operează cu o cromatică sensibilă, cu forme conturate cu graţia şi delicateţea unei creatoare înclinată spre visare, dar care nu exclude rigoarea, armonia şi echilibrul.

Citit 4405 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 23:23

1 comentariu

  • postat de Elena
    Marți, 27 Februarie 2024 10:47
    5.13.178.***
    Felicitari! Daca am putea aduna toate talentele raspandite in intreaga lume cred ca am avea o tara ca-n povesti.
    3
    27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.