Tradiţii islamice, dar şi vedete româneşti - Nunta pakistaneză, văzută prin ochii unei gălăţence (FOTO)

Tradiţii islamice, dar şi vedete româneşti - Nunta pakistaneză, văzută prin ochii unei gălăţence (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O nuntă de cinci zile, în care bărbaţii petrec separat de femei, unde mirele este hrănit cu tort cu o lingură împodobită cu flori, nuntaşele poartă văluri pe cap şi au pe mâini minunate arabescuri pictate cu henna, şi la care răsună glasuri modulate acompaniate de ritmul tamburinelor…

Vi se pare o atmosferă demnă de „O mie şi una de nopţi”? Dar dacă v-aş spune că atunci când petrecerea se încinge, se aud cântecele Innei şi ale trupei Akcent? Ei bine, toate aceste amănunte uimitoare de la o nuntă tradiţională pakistaneză ne-au fost dezvăluite de gălăţeanca Alexandra Ţăpeanu Ansar, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. Alexandra a locuit jumătate de an în acest stat, împreună cu soţul ei pakistanez, Zohaib, de profesie medic.

Petreceri separate

„Pe durata celor cinci zile cât am participat la nuntă am fost ca un burete să captez orice informaţie nouă, să observ fiecare ritual şi să întreb tot ceea ce nu înţeleg. Noi am fost invitaţi din partea mirelui, deci nu aş putea să îţi spun exact şi ce se întâmplă în primele zile în familia miresei, pentru că nu am fost acolo”, ne-a spus Alexandra. Potrivit gălăţencei, şi nunţile se împart în două categorii: conservatoare, în care de la început până la sfârşit femeile sunt separat de bărbaţi, şi cele mai moderne, care în ultimele două-trei zile de activitate lasă la comun femeile cu bărbaţii. Alexandra am participat la o nuntă conservatoare, aşa că, dacă la început am în preajma surorii mirelui, în ultimele două zile s-a alăturat unei foste colege de facultate a soţului ei, dar şi a mirelui implicit, iar ambele s-au străduit să-i explice fiecare nelămurire.

„Cu cât familiile sunt mai înstărite, cu atât creşte şi felul în care lucrurile sunt făcute. Pentru că o nuntă e un semn de mândrie în faţa celorlalţi. Gazdele noastre se numără printre cei mai cunoscuţi şi respectaţi oameni din Rahim Yar Khan. Tatăl mirelui deţine un spital privat, şi automat toată lumea are respect pentru «Domnul Doctor»”, ne-a povestit Alexandra.

Mii de nuntaşi

„Miercuri, când am ajuns, a fost seara bărbaţilor, adică un fel de petrecere a burlacilor: muzicanţi (bărbaţi), cina doar cu bărbaţii, şi un fel de mica petrecere între ei. Nu ştiu să îţi spun exact, pentru că eu am fost în casă cu sora mirelui.

Joi seara a fost petrecerea de mehndi în familia mirelui. Adică din nou cina, o mică petrecere, şi apoi cei apropiaţi mirelui au rămas. Partea feminină, printre care şi eu, am decorat camera cu flori, s-au adus tamburine, fetele cântau cu vocea, câteva dintre noi acompaniau cu tamburinele. Puţin mai târziu mirele ni s-a alăturat şi fiecare persoană a venit şi l-a hrănit cu tort - lingura şi ea era acoperită cu flori. Apoi fetele şi-au pus henna pe mâini pentru pregătirea nunţii propriu-zise de a doua zi.

Vineri a avut loc ceremonia în sine. Au fost două încăperi diferite: una pentru femei şi una pentru bărbaţi. Mirii au semnat actul religios într-o a treia cameră, apoi mireasa s-a alăturat celor care o aşteptau. Abia la sfârşitul ceremoniei mirele a venit pentru şedinţa foto. Au participat în jur de 1.200 de persoane la prima ceremonie de nikkat care este făcuta de familia fetei”, spune Alexandra.

Obiceiuri uimitoare

Gălăţeanca a descoperit tradiţii pakistaneze care seamănă cu ale noastre. „Nunta s-a încheiat cu familia fetei plângând (aşa cere tradiţia) şi cu mirele care trece prin probe pentru a putea veni în casă cu soţia lui. Aşa cum la noi se plăteşte oglinda la gătitul miresei de către mire, şi eu au obiceiuri asemănătoare, dar pentru a fi lăsat să intre în casa, respectiv în camera nupţială, de către prieteni şi fraţi”, ne-a dezvăluit Alexandra.

Ultima petrecere a fost a doua zi, sâmbătă: walima, dată de familia mirelui, după ce prima noapte a mirilor s-a consumat. Da, cam ca la nunţile româneşti în care se joacă cearşaful… „Au fost peste 2.000 de persoane. Eu am rămas puţin şocată, dar tradiţia e tradiţie. Sunt anumite familii care, pentru a le da timp mirilor să se cunoască, stabilesc petrecerea de walima la o săptămână după nikkat, dar nu a fost cazul la nunta la care am participat”, a precizat Alexandra.

Ei bine, la spartul nunţii Alexandra le-a oferit ea pakistanezilor un motiv de uimire: „Precizez că am fost un fel de invitat special al nunţii, doar pentru că eram din România. «Şi unde e România pe Glob?», mă tot întrebau. Dar la nuntă aveau Akcent şi Inna în playlist, fără să ştie, desigur, că şi ei sunt romani”, n-a spus gălăţeanca.


CITEŞTE ŞI: Ce înseamnă să fii femeie europeană în lumea islamică

Citit 15873 ori Ultima modificare Vineri, 15 Mai 2015 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.