(FOTO) De la finanţe la curse de alergări - Cum a ajuns o gălăţeancă maratonistă în SUA

(FOTO) De la finanţe la curse de alergări - Cum a ajuns o gălăţeancă maratonistă în SUA
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cum ar fi să alergaţi 82 de kilometri, cu o singură oprire, de doar câteva minute, şi nu pe asfalt, ci numai pe potecă de munte, la o altitudine cuprinsă între 1.600 şi 2.700 de metri? O asemenea performanţă a reuşit o tânără din Galaţi: Claudia Bobocea, devenită Alizadeh, după căsătorie. Aţi putea crede că e vorba de o atletă a cărei viaţă se împarte doar între antrenamente şi curse. Ei bine, nu! Claudia lucrează în administrarea finanţelor la o mare companie în Atlanta, statul Georgia. Absolventă a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, Claudia a urmat Academia de Studii Economice la Bucureşti şi un Master of Bussines Administration în America şi este plecată din România de 11 ani. Soţul o susţine în pasiunea pentru sport mai ales că participarea la maratoane şi ultramaratoane solicită o temeinică pregătire sportivă.

Ultramaraton în Montana

Cea mai recentă cursă la care gălăţeanca a participat a fost Hurl Elkhorn, în Montana, lângă capitala Helena. Lungimea cursei a fost de aproximativ 53 de mile (82 km), dar nu pe asfalt, ci numai pe potecă de munte, participanţii având de parcurs, de mai multe ori, 4.100 de metri urcare şi 4.100 de metri coborâre, ei alergând la o altitudine cuprinsă între 1.600 şi 2.700 de metri. Ultramaratonul a durat 15 ore şi 8 minute. Startul s-a dat la ora cinci dimineaţa, pe întuneric. Maratoniştii au beneficiat de o oprire, numai de câteva minute, la jumătatea cursei, când şi-au schimbat echipamentul, şi-au încărcat bidoanele cu apă.

Claudia ne-a mărturisit că a fost mult mai cald decât de obicei, punctul maxim fiind atins atunci când s-au înregistrat 36 de grade. Din cei 50 de oameni care au luat startul, doar 43 au şi ajuns la finiş. Între aceştia s-au numărat 13 femei, Claudia fiind a şaptea la categoria de femei cu vârsta între 27 şi 36 de ani.

Potrivit Claudiei, pregătirea pentru acest ultramaraton a durat circa şase luni. „La început, am alergat 20 mile pe săptămână, iar la sfârşitul pregătirii alergam 60 de mile pe săptămână. Deci am crescut treptat după un program: marţi - patru mile, miercuri - 12, joi - opt mile, sâmbătă - 26 şi duminică - zece. Făceam hiking de câte 13-14 mile zilnic”, ne-a spus Claudia, pentru că tot între pasiunile ei se află rock climbing, hiking şi back-packing. „Am mai alergat o cursă de 52 de mile anul trecut, Devil Mountain Ultra. Şi bineînţeles am alergat alte curse mai scurte. Toate cursele au scop caritabil, iar o parte din bani se duce către organizaţii nonprofit”, ne-a mai spus Claudia.

Program de sportivă

Am fost curioşi cum se împacă administrarea finanţelor cu pasiunea pentru sport şi în special pentru asemenea curse de rezistenţă fizică. „Este destul de greu să găsesc timp să mă pregătesc pentru un ultramaraton. Eu muncesc destul de mult, cam vreo 11 ore pe zi, cinci zile pe săptămână şi sunt şi căsătorită, aşa că vreau să dedic timp şi soţului meu şi prietenilor noştri. Prin urmare trebuie să renunţ la multe lucruri care mi-ar mănânca din timp. Cel mai important este timpul cu soţul meu, job-ul şi alergarea, şi, dacă am timp, şi activităţi sociale cu prietenii”, ne-a spus Claudia. „Alerg de trei ori în timpul săptămânii (4-12 mile/pe zi) şi de obicei mă scol dimineaţa, pe la ora şase, ca să alerg înainte de a merge la serviciu. În weekend, alerg mai mult. Sâmbăta cresc progresiv de la 14 mile până la 31 de mile, şi apoi o alergare mai scurtă, de 10 mile duminica”, ne-a povestit gălăţeanca.

Tombolă pentru o cursă în Alpi

Claudia ne-a spus că a început să alerge acum 13 ani, iar în ultimii ani a participat şi la două curse de 50 de mile şi o cursă de 50 de kilometri, curse numite ultramaratoane. „Pentru un ultramaraton trebuie să alergi cam 820 de mile în timpul pregătirii. Un lucru care îl  face greu, dar în acelaşi timp fascinant, este că toate cursele astea au loc în general în păduri, prin munţi, în locuri foarte frumoase. Din cauza asta, cursa devine mult mai grea, pentru că trebuie să urci mult pe munte şi să cobori. Şi de asemenea trebuie să urci la altitudine mare unde aerul este rarefiat, ceea ce nu se întâmplă în Atlanta. Diferenţa de nivel este foarte dificil de rezolvat”, ne-a povestit gălăţeanca.

Anul asta Claudia a reuşit să obţină trei puncte pentru că a alergat o cursă de 50 de mile şi una de 50 de kilometri. „Cu punctele astea pot aplica pentru o tombolă pentru o cursă şi mai lungă decât am făcut până acum. Se numeşte Ultra-Trail du Mont-Blanc, din care face parte circuitul Courmayeur - Champex – Chamonix. Alergi prin Alpi, parcurgând trei ţări - Elveţia, Italia şi Franţa. Cursa are 101 km, la o altitudine de 6.100 de picioare (circa 1.850 de metri - n.a.), deci va fi o cursă mult mai grea. O să vedem dacă sunt norocoasă de ajuns ca să câştig la tombolă un loc”, ne-a mărturisit Claudia.

Noi îi ţinem pumnii! Succes, Claudia!

Citit 3706 ori Ultima modificare Vineri, 16 Octombrie 2015 15:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.