Mai multă flexibilitate în sistemul bancar

Mai multă flexibilitate în sistemul bancar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directivele europene impun reduceri de comisioane, dobânzi transparente şi mobilitate a serviciilor financiare *

Noile reglementări europene taie destul de consistent din comisioanele practicate de bănci. ANPC are în curs de elaborare un act normativ de punere în practică a Directivei 2008/48/CE, ale cărei prevederi devin obligatorii pentru toate statele membre din 11 iunie.

Potrivit noilor reguli, persoanele fizice vor avea posibilitatea de  rambursa creditele ipotecare şi de consum cu dobânzi variabile fără să plătească vreun comision.

În cazul împrumuturilor cu dobânzi fixe, banca va putea cere pentru rambursări anticipate o compensaţie de cel mult 0,5 la sută din principalul rămas de plată pentru scadenţe de sub un an şi maximum 1 la sută la perioade mai mari de un an rămase din maturitatea iniţială.

Ideea directivei europene este de a asigura o mai bună circulaţie a serviciilor bancare, astfel încât clienţii, indiferent de valoarea sau forma creditului, să poată opta pentru o altă instituţie financiară în cazul în care vor găsi o ofertă mai bună.

Cum multe dintre comisioanele practicate de bănci erau trecute „cu steluţă” sau „cu litere mici”, fiind în general trecute cu vederea de clienţi, noul act normativ va reglementa şi informaţiile ce trebuie oferite consumatorilor în stadiu precontractual, informaţiile ce trebuie incluse în contractele de credit precum şi în publicitatea aferentă.

De asemenea, sunt reglementate aspecte referitoare la dobândă şi formula de calcul a dobânzii anuale efective (DAE). Nu în ultimul rând, noile reglementări vor institui dreptul consumatorului să se retragă din contractul de credit fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice de la semnarea acestuia.

Citit 1030 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.