Preţurile carburanţilor sunt în creştere la benzinăriile din Galaţi

Preţurile carburanţilor sunt în creştere la benzinăriile din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei 4 furnizori au crescut preţurile cu 3 la sută în 2 săptămâni * 3 la sută amendă din cifra de afaceri, plătibilă şi după 3 ani * BNR ţinteşte doar 3 la sută inflaţie

Preţurile afişate de comercianţii de combustibili de la începutul acestui an par să contrazică previziunile oficiale legate de ţinta de inflaţie pentru acest an.

Mercurialul combustibililor a înregistrat creşteri de 3,1 până la 3,3%, în cele doar 15 zile de la începutul anului până acum. Actualmente, preţurile afişate în Galaţi, în ordinea cotelor de piaţă, sunt cele ce urmează. Petrom – 5,58 lei/litru la benzină şi 5,78 la motorină, cu preţuri mai mici cu 5 bani/litru în week-end, pentru ambele produse. Rompetrol  - 5,68 lei/litrul de benzină şi 5,90 pentru cel de motorină, cu valori de 6,32 lei/litru, respectiv 6,19 pentru sortimentele de benzină şi motorină din clasa superioară. Lukoil are preţuri de 5,66 şi 5,88 pentru benzină, respectiv motorină, iar la staţiile MOL benzina se vinde cu 5,68 de lei/litru, respectiv 5,88 pentru combustibilul motoarelor Diesel.

Preţul la combustibili, a treia scumpire în doar 14 zile

Potrivit datelor Comisiei Europene, în România, benzina s-a scumpit cu peste 80% în ultimii trei ani, iar motorina cu 61%. De la începutul anului şi până acum, preţurile la combustibili au suferit trei majorări succesive, prima petrecându-se pe 1 ianuarie, ca urmare a modificării cursului de schimb leu/euro la care se calculează acciza, dar şi al nivelului acesteia.

Recent, Consiliul Concurenţei a reuşit finalizarea unei anchete ale cărei concluzii subliniază, în esenţă, comportamentul de tip cartel al furnizorilor de combustibili de pe piaţa românească, acuzându-i pe aceştia de o înţelegere în urma căreia a fost scos din ofertă cel mai ieftin sortiment de benzină aflat la vânzare în 2008. În urma acestei concluzii, s+a stabilit o amendă însumată, pentru OMV Petrom, OMV Petrom Marketing SRL, Rompetrol Downstream, ENI România (care operează benzinăriile Agip), MOL Petroleum şi Lukoil Romania, de 808 milioane de lei) aproximativ 205 milioane de euro, reprezentând 3% din cifra lor de afaceri totală pe 2010. Iniţial, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, avansase un procentaj de până la 10%.

Cinci din cele şase firme amendate au anunţat că vor depune contestaţii în instanţă, iar din practica judiciară se poate observa că un proces iniţiat în contencios administrativ pentru anularea unei astfel de sancţiuni poate dura până la trei ani.

Ţinta de inflaţie a BNR se învârte în jurul a 3 la sută

Pe site-ul Băncii Naţionale a României, la secţiunea „Politică monetară”, ţinta de inflaţie pentru acest an vizează un procent optimist, de trei la sută, plus sau minus un procent. Ţintele de inflaţie sunt exprimate în termenii variaţiei anuale a indicelui preţurilor de consum.

 

Citit 2377 ori Ultima modificare Duminică, 15 Ianuarie 2012 22:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.