Anul trecut am dat la buget peste 300 de milioane de euro
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Anul trecut am dat la buget peste 300 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Agenţii economici au fost cei mai mari cotizanţi, plătind peste 137 de milioane de euro cu titlu de impozit pe venit, impozit pe profit şi TVA * Aproape la fel de mulţi bani, 110 milioane de euro, s-au dus la pensii * Restul a intrat la sănătate şi la şomaj *

Peste 1,3 miliarde de lei, adică mai mult de 300 de milioane de euro, a colectat statul, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP), de la contribuabilii persoane fizice şi juridice din judeţul Galaţi, în anul 2011, cu 6,46 la sută peste de suma planificată. „Din încasările totale, aproximativ 590 de milioane de lei au provenit din impozitele pe venit şi pe profit colectate de la agenţii economici şi din taxa pe valoare adăugată, banii intrând direct în bugetul de stat. Alte aproximativ 476 de milioane de lei au fost virate la bugetul asigurărilor sociale de pensii, 215 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate şi 15 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de şomaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi, George Marinescu.

Voluntari la… obligaţii

Fiscul a încasat o parte însemnată din aceste venituri graţie corectitudinii contribuabililor. Şi nu mai puţin de 78 la sută din aceste venituri provin urmare a conformării voluntare la plată a agenţilor economici. Chiar şi cei care îi datorau statului bani de ceva vreme şi-au achitat datoriile cu promptitudine după ce Fiscul le-a amintit de ele prin somaţiile de plată. În cazul contribuabililor care aveau obligaţii fiscale restante - majoritatea agenţi economici - au fost dispuse măsuri de recuperare a creanţelor bugetare.

Astfel, în 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Galaţi a transmis 104.000 de somaţii, a înfiinţat 29.000 de popriri pe conturi şi a aplicat 288 de sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile. În urma punerii în practică a tuturor acestor măsuri, instituţia a încasat circa 150 de milioane de lei, din care mai mult de 60 la sută strict în urma comunicării somaţiilor, fără a fi necesară aplicarea altor forme de recuperare, rezultă din datele furnizate de DGFP Galaţi.

Anul trecut, Fiscul a făcut 102 sesizări penale

Statul a realizat venituri în 2011 şi din amenzile pe care le-a aplicat companiilor la care a găsit nereguli contabile în timpul celor 2.077 de controale efectuate. Nu mai puţin de 175 de milioane de lei au intrat sau încă urmează să intre în vistieria statului ca urmare a sancţiunilor aplicate de inspectorii fiscali. Demn de subliniat este faptul că aproape 80 la sută din suma totală ce le-a fost imputată agenţilor economici a fost rezultatul unei activităţi cu iz penal. „În 2011, DGFP Galaţi a întocmit 102 de sesizări penale, pe care le-a transmis Poliţiei şi Parchetului, valoarea prejudiciului în aceste cazuri fiind de 136 de milioane de lei, din totalul sumelor suplimentare stabilite faţă de evidenţele contabile”, a precizat purtătorul de cuvânt al Finanţelor gălăţene.

Câţiva administratori de firmă din judeţ au ajuns pe mâna poliţiştilor şi procurorilor şi în prima lună a acestui an. Mai exact, în ianuarie 2012 au fost transmise organelor de cercetare penală trei sesizări, pentru un prejudiciu produs statului de 1,89 de milioane de lei.


Colectarea se menţine la cote ridicate şi în 2012

Instituţia a observat acest lucru după ce a tras linie şi a făcut bilanţul pe prima lună a anului în curs. „Din trendul lunii ianuarie 2012, colectarea se menţine la un nivel ridicat, programul transmis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru acest interval fiind realizat în proporţie de 105 la sută”, a afirmat George Marinescu.

Concret, doar luna trecută, Fiscul a încasat 156 de milioane de lei de la contribuabilii din judeţul Galaţi. Din această sumă, circa 93 de milioane de lei au fost vărsate direct în bugetul de stat de către agenţii economici locali, cu titlu de impozit pe venit, impozit pe profit şi TVA.


Disponibilizări în ultimii doi ani

Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Galaţi a renunţat la peste 110 salariaţi în ultimii doi ani, în contextul în care instituţia - ca şi celelalte entităţi bugetare - era obligată să-şi reducă schema de personal pe fondul crizei economice. Pentru anul acesta, însă, nu sunt anunţate noi disponibilizări. Cel puţin deocamdată. La sfârşitul anului trecut, în aparatul Finanţelor gălăţene lucrau 527 de salariaţi.


 

Citit 1449 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2012 23:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.