Proiect în Zona Liberă Galaţi: Termocentrala ENEL, miză de un miliard de euro!

Proiect în Zona Liberă Galaţi: Termocentrala ENEL, miză de un miliard de euro!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Terenul pentru termocentrală este deja concesionat, dar formalităţile pentru obţinerea autorizaţiilor durează de mai bine de cinci ani * Italienii susţin că tehnologia „cărbunelui curat” aplicată la Veneţia va fi pusă în practică şi la Galaţi
Proiectul termocentralei de la Galaţi a fost lansat în 2007, Zona Liberă Galaţi fiind aleasă pentru avantajele de ordin vamal, la care se adaugă legăturile la Dunăre, dar şi pe cale ferată, cu spaţiul ex-sovietic, de unde ar urma să fie furnizată materia primă. Partener al ENEL în acest proiect este Global International 2000 din Bucureşti, care a concesionat în ZLG un teren de 36,5 hectare de teren, acesta urmând să asigure amplasamentul termocentralei. „A fost, este şi probabil că va rămâne cea mai mare suprafaţă concesionată în ZLG, durata contractului fiind pe 49 ani, cu posibilitatea extinderii pe încă 24 de ani şi jumătate. Cu siguranţă, această termocentrală, dacă se va realiza, va fi cea mai mare investiţie din regiune. Încă din start, a avut loc şi o întâlnire între reprezentanţii ENEL şi cei ai autorităţilor publice, în care s-a prezentat ce se doreşte a se face şi ce implică lucrările respective. Din câte ni s-a explicat, tehnologia este una de ultimă oră, este deja folosită într-o serie de termocentrale din Italia. Una dintre ele este situată chiar în aria protejată Laguna Veneţia, altele sunt pe malul mării, ceea ce ne dă încredere şi în proiectul de la Galaţi. Dar, deocamdată, la noi, în teren s-au făcut prospecţiuni, măsurători şi studiile aferente. În schimb, primirea avizelor a întârziat destul de mult. Se speră, totuşi, în ciuda tuturor întârzierilor de până acum, că lucrările vor începe anul acesta sau anul viitor, pentru că asta ar însemna un imbold economic semnificativ pentru oraş”, ne-a declarat Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi.

Cărbune şi economie

Potrivit proiectului termocentralei, cu o putere de 800 MW, ENEL ar urma să folosească aşa-numitele „cazane ultrasupracritice” (presiune şi temperaturi ridicate), ce permit deopotrivă îmbunătăţirea randamentului, reducerea substanţelor poluante, dar şi minimalizarea costurilor de producţie. Cărbunele ar urma să fie adus din import, transportat pe mare până la Constanţa sau Sulina, iar de aici transbordat pe nave mai mici pentru a ajunge la Galaţi. De asemenea, materia primă mai poate fi livrată şi pe calea ferată. Potrivit datelor furnizate de ENEL, „cărbunele a fost ales drept combustibil din consideraţii economice, geopolitice şi logistice, iar tehnologiile curente permit un randament deosebit”. Politica ENEL privind „cărbunele curat” se bazează pe trei linii principale de acţiune: gestionarea cărbunelui în siguranţă (transport, transfer prin transportoare închise, sistem de împiedicare a dispersării prafului în spaţiul de depozitare), eficienţă energetică ridicată (un randament superior presupune emisii mai puţine pentru aceeaşi energie), tehnologie de ultimă generaţie pentru controlul emisiilor (filtre performante).

Obiecţiile organizaţiilor de mediu

În ciuda asigurărilor date de ENEL, nu au lipsit criticile. Anul trecut, activiştii Greenpeace au protestat, la Bucureşti, în faţa sediului ENEL, faţă de proiectul termocentralei de la Galaţi. „Când toate statele sunt preocupate de reducerea emisiilor de carbon pe propriul teritoriu, firma italiană a ales să construiască în România o centrală în care să ardă cărbuni din Ucraina, iar energia produsă să meargă la export”, explică Greenpeace, organizaţia susţinând că, în loc de termocentrale, ENEL ar trebui să investească în energia regenerabilă. Critici vehemente au venit şi din partea administraţiei Parcului Natural „Lunca Inferioară a Prutului”, respectiv Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi Galaţi. Potrivit preşedintelui de atunci al AJPS Galaţi, Ion Ştefan, Consiliul ştiinţific al Parcului Natural a dat în două rânduri aviz negativ acestei investiţii, susţinând că, în ciuda sistemelor de protecţie invocate de ENEL, poluarea nu va putea fi evitată. Între timp, administrarea parcului a revenit unei alte asociaţii. De asemenea, ar fi o serie de diferenţe între proiectele tehnice ale centralelor din Italia şi cea gândită pentru Galaţi. Nu în ultimul rând, obiecţii sunt ridicate şi în ceea ce priveşte protejarea habitatelor naturale. „Din păcate, nu s-a ţinut cont de opiniile noastre. Dacă te uiţi în hârtiile lor, totul e „ca în farmacie”. Dar ce va fi cu adevărat, numai la sfârşit se va vedea, când s-ar putea să fie prea târziu…”, ne-a declarat administratorul Parcului Natural „Lunca Inferioară a Prutului”, Ion Ştefan. Acesta este de părere că termocentrala ENEL „se va face oricum, pentru că sunt prea mari interesele aflate în joc”.

Dezbatere fără frontiere

Până una alta, în ciuda întârzierilor, proiectul termocentralei ENEL a parcurs o serie de etape importante. Printre altele, ENEL a obţinut certificatul de urbanism din partea Primăriei Galaţi. De asemenea, Agenţia Regională de Protecţia Mediului Galaţi a eliberat în iulie 2011, după doi ani de deliberări, avizul de mediu aferent planului urbanistic zonal. Cât priveşte avizul negativ dat de administraţia „Lunca Inferioară a Prutului”, ARPM Galaţi a considerat că, dincolo de obiecţiile formale, el „nu a fost sub nicio formă justificat în conformitate cu prevederile legale”, iar decizia emiterii avizului de mediu s-a luat în mod unanim în cadrul Comitetului Special Constituit, întrunit la ARPM Galaţi în iulie 2011. Pe de altă parte, reprezentanţii ARPM Galaţi ne-au explicat că, pentru a trece efectiv la lucrările de construcţie, ENEL trebuie să obţină şi un acord de mediu. Iar în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Espoo, la procedura de evaluare a impactului asupra mediului vor mai participa R.Moldova şi Ucraina. Cele două state şi-au manifestat deja dorinţa de a organiza dezbateri publice pe tema Raportului privind impactul asupra mediului şi, prin urmare, le-a fost remisă documentaţia în cauză. În prezent, se aşteaptă ca statele respective să propună un calendar pentru organizarea dezbaterilor publice. Discuţii pe tema Raportului de impact vor mai fi organizate şi în România, inclusiv la Galaţi. Chestiunea este că, la modul concret, în faza dezbaterilor care au fost pe tema avizului de mediu, foarte puţini reprezentanţi ai societăţii civile s-au arătat interesaţi să participe activ la discutarea acestui subiect. Acum, când în discuţie se pune acordul de mediu, ARPM Galaţi speră că publicul interesat va fi mai activ în dezbateri în vederea exprimării unui punct de vedere cât mai bine documentat.

Citit 5199 ori Ultima modificare Joi, 05 Iulie 2012 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.