ArcelorMittal raportează pierderi de 300 de milioane de euro în Europa

ArcelorMittal raportează pierderi de 300 de milioane de euro în Europa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vânzările de oţel de pe continent au scăzut cu 12,5 la sută în ultimele trei luni, pe fondul reducerii comenzilor şi scăderii preţurilor, anunţă compania


Divizia Europeană de Produse Plate a gigantului ArcelorMittal, din care face parte şi combinatul siderurgic de la Galaţi, raportează pierderi de 303 milioane de euro în trimestrul al treilea al acestui an. Rezultatul financiar negativ înregistrat în lunile iulie, august şi septembrie nu face decât să adâncească pierderile anuale, care ajung la 643 de milioane de euro în primele nouă luni din 2012. Aceste pierderi "reflectă condiţiile de piaţă încă dificile din Europa, unde noua prăbuşire a comenzilor s-a suprapus peste scăderea obişnuită pentru această perioadă a anului", declară compania, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Potrivit datelor făcute publice de ArcelorMittal, producţia de oţel a Diviziei Europene de Produse Plate a scăzut cu 5,9 la sută (la 6,7 milioane de tone) în trimestrul al treilea faţă de trimestrul al doilea, livrările au coborât cu 13,8 la sută (la 5,8 milioane de tone), iar vânzările cu 12,5 la sută (la 4,9 miliarde de euro), acestea din urmă fiind afectate negativ de reducerea comenzilor, dar şi de scăderea preţurilor la oţel. Totodată, investiţiile realizate de Divizie în trimestrul al treilea s-au cifrat la 145 de milioane de euro, iar pe primele nouă luni la 520 de milioane de euro, nivele mai reduse decât cele din anii anteriori - un alt indiciu că piaţa se menţine dificilă.

Europa e în picaj

Arătând că austeritatea a determinat statele europene să îngheţe proiectele de infrastructură, lovind în plin producătorii de oţel, ArcelorMittal spune că volumul comenzilor din Europa a scăzut cu circa 9,5 la sută în primele nouă luni ale acestui an, până la minus 28 la sută faţă de nivelul din 2007, şi că, în cel mai fericit caz, piaţa oţelului va stagna în 2013.

Spre deosebire de Europa, care se confruntă cu cea mai mare scădere a consumului de oţel, celelalte zone de pe glob par să îşi fi revenit după căderea provocată de criza izbucnită în 2008, având consumuri în creştere, relevă un grafic al evoluţiei consumului de oţel la nivel mondial din 2007 până astăzi (FOTO). Cea mai mare creştere, de 55,6 la sută, se înregistrează în China, care lucrează în ritm susţinut la dezvoltarea infrastructurii proprii.

Citit 2177 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Octombrie 2012 23:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.