O gălăţeancă a creat, în inima Bucureştiului, prima şcoală privată de germană

O gălăţeancă a creat, în inima Bucureştiului, prima şcoală privată de germană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tiţa Angheluţă este din Cudalbi şi din afacere în afacere a ajuns să pună bazele unui centru privat de predare a limbii germane * Numărul de cursanţi s-a dublat, de la un an la altul, iar cifra de afaceri a crescut de trei ori şi jumătate * În Galaţi afacerile n-au mers, dar Bucureştiul a fost o piaţă mai bună * După înregistrarea brandului iQwelt, al centrului de predare a limbii germane, s-ar putea crea francize, aşa că şi gălăţenii ar putea învăţa germană după acelaşi model


Multe şi grele sunt obstacolele care se ivesc în calea unui om de afaceri gălăţean care vrea să îşi pună pe picioare un business. Cine are, însă, stofă de învingător, nu se lasă bătut cu una, cu două, şi până la urmă ajunge să îşi vadă visul împlinit. În ciuda unei educaţii solide, Tiţa Angheluţă a trecut inclusiv prin încercarea şomajului. Astăzi este, însă, un antreprenor de succes, care a dat Galaţiul pe Bucureşti, dar care s-a şi întors aici atunci când i s-a ivit ocazia, ca să le arate actualilor şomerilor gălăţeni, în cadrul unui seminar, că cine vrea să îşi trăiască viaţa pe propriile picioare găseşte întotdeauna o cale să o facă! Reţeta exactă a succesului e greu de redat. Am înţeles, însă, că în cazul Tiţei Angheluţă şi a iQwelt a fost vorba despre curaj, despre răbdare şi studiu, despre multă, multă muncă, dar şi despre pasiune pentru lucrurile bine făcute.

Prima firmă – un eşec de peste 10.000 de dolari

În martie 2006, Tiţa Angheluţă îşi deschide în Galaţi, împreună cu soţul, firma SC iQByte SRL, specializată în producţia de soft. Investiţia a fost finanţată cu bani dintr-un credit bancar, în valoare de 10.000 de dolari. Au fost atunci planuri şi speranţe mari, dar care, din păcate, până la urmă nu s-au concretizat. Nici vorbă de profit sau măcar de vreun termen de amortizare a investiţiei! Pe durata următoarelor 12 luni, un singur cumpărător a achiziţionat o singură licenţă de soft produs la iQByte, aşa că, în anul 2007, activitatea firmei a fost suspendată. Pierderile depăşeau 10.000 de dolari – o sumă destul de greu de strâns laolaltă.

Au urmat perioade în care antreprenorul Tiţa Angheluţă a învăţat şi a tot învăţat. În 2010 – 2011 a tatonat din nou mediului de afaceri. « Atunci am învăţat să merg pe bicicletă, din punct de vedere al antreprenoriatului », ne spune Tiţa Angheluţă.

De la IT la predarea limbii germane

În anul 2011, firma SC iQByte SRL s-a transferat în Iflov, Bucureşti, iar afacerea a devenit iQwelt, singurul centru din ţară specializat în predarea limbii germane pentru copii şi tineri. Cursanţii care se pot înscrie trebuie să aibă între 6 şi 16 ani.

« Nu a fost uşor pentru că trebuia, din nou, să investim. Am alocat pentru noua afacere câteva mii de euro, dar după aceste cheltuieli aveam un centru pe Calea Moşilor, adică într-o zonă foarte bună a Capitalei », îşi aminteşte antreprenoarea.

Ideea i-a venit antreprenoarei în perioada în care încerca să îi găsească fiului său o şcoală unde să înveţe germană. Cum nicăieri nu a găsit aşa ceva,  s-a gândit că ar fi oportun să demareze o afacere pe acest segment.

Cifrele de afaceri cresc

În primul an, adică în 2011, centrul de predare a limbii germane a funcţionat cu o secretară, o contabilă şi cinci profesori colaboratori. Personalul lucra, la acea vreme, cu 65 de cursanţi. Cifra de afaceri netă de la care s-a pornit, după primul an de muncă grea, a fost de 35.935 lei. Pentru că s-a lucrat cu seriozitate şi cu dorinţa declarată de a oferi servicii de calitate, chiar dacă acest lucru nu atrage după sine un profit rapid, lucurile au mers din ce în ce mai bine, iar afacerea s-a dezvoltat.

În anul şcolar 2012 – 2013, centrul are deja 125 de cursanţi, deci aproape de două ori mai mulţi decât în anul şcolar trecut. Cu un volum de muncă mai mare, a fost nevoie ca doi dintre profesorii de germană să fie angajaţi cu normă întreagă, alţi doi cu jumătate de normă şi încă doi pe post de colaboratori. S-au dezvoltat proiecte noi, se organizează tabere şi parteneriate de tot felul.

Spre exemplu, în această vară, centrul organizează, în colaborarea cu Medieval Praxis, la Braşov, o tabără intitulată Von Rittern und Prinzessinnen – Despre Cavaleri şi Prinţese, dedicată cursanţilor cu vârste cuprinse între 6 ani şi 12 ani. Odată cu diversificarea activităţilor şi cu creşterea numărului de cursanţi, cifra de afaceri netă a iQWelt a crescut de la 35.935 lei la 122.614 lei.

Profesor devine cel care este în stare

Dacă poţi să-i înveţi pe copii germană, eşti bun de profesor.

« Nu contează atât de mult ca germana pe care o vorbeşte profesorul nostru să fie una de un grad foarte înalt. Contează, înainte de toate, ca profesorul să ştie cum să transforme lecţia într-o joacă din care copilul să înveţe. De atfel, noi investim foarte mult în personalul nostru. Facem specializări şi aici şi în străinătate, până şi la Goethe Institute”, ne-a declarat Tiţa Angheluţă.

Cheia succesului

Fără muncă, nu se poate face nimic. La fel cum slabe sunt şansele de succes ale investitorului care este de părere că le ştie, dinainte, pe toate şi că nu are nevoie de sprijinul nimănui. “Este foarte greu să imporţi o reţetă pentru a-i învăţa pe copii şi pe tineri o limbă străină. Avem specificul nostru de învăţare, aşa că francizele nu se potrivesc şi nici nu au cum să dea rezultate bune. Eu am încercat, în permanenţă, să am în jurul meu oameni mult mai bine pregătiţi decât mine. Eu nu sunt vorbitor de limba germană, dar îmi pot da seama când cineva îşi face bine treaba în centrul de pregătire, pentru că se văd rezultatele. Înainte să ajungi să conduci, e bine să treci prin toate posturile din organigramă şi să poţi face faţă cerinţelor fiecărui job», conchide Tiţa Angheluţă.

FIŞA AFACERII

Investiţie iniţială: câteva mii de euro

Domeniu: educaţie în mediul privat

Sediu: Calea Moşilor, Bucureşti

Locuri de muncă create: sub 10

Cifră de afaceri: 122.614

Planuri de extindere: înregistrarea brand-ului şi francizare

PROFILUL INVESTITORULUI

Tiţa Angheluţă s-a născut în comuna Cudalbi şi a absolvit Institutul Pedagogic din Galaţi, în anul 1996. Ulterior, în 2004, a absolvit cursurile ASE, specializarea Management, la Universitatea “Dunărea de Jos”. A urmat cursuri de master şi doctorat. A lucrat ca învăţătoare, ca profesoară şi asistentă universitară şi, înainte de a pune bazele iQwelt, era director la un liceu privat din Bucureşti. Este căsătorită şi are un fiu.

Citit 8133 ori Ultima modificare Joi, 09 Mai 2013 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.