CE avertizează Guvernul României: fără CREŞTEREA TAXELOR sau reducerea CHELTUIELILOR deficitul urcă la 2,8 la sută din PIB

CE avertizează Guvernul României: fără CREŞTEREA TAXELOR sau reducerea CHELTUIELILOR deficitul urcă la 2,8 la sută din PIB
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, apreciază Comisia Europeană, cu 10 miliarde lei peste ţintă.

"Pentru 2015, deficitul bugetar al României este prognozat să crească la 2,8% din PIB, dacă se asumă că Guvernul nu va lua nicio măsură de politică fiscală. Până la data limită pentru elaborarea prognozei, nu a fost trimis niciun proiect de buget pentru 2015. Prognoza a avut în vedere impactul pe întregul an viitor al reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, care vor conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015", se arată în raportul Comisiei Europene privind prognoza economică de toamnă, citat de MEDIAFAX.

Ţinta de deficit convenită de autorităţile române cu FMI şi CE pentru 2015 este de 1,4% din PIB, respectiv la jumătate din actuala prognoză a CE, echivalând cu un deficit suplimentar de aproape 10 miliarde de lei. De asemenea, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a taxei pe construcţiile speciale va avea un impact negativ asupra veniturilor estimat la 0,1% din PIB.

Citeşte şi: ANALIZĂ VL/ Ghici CÂT VOM PLĂTI pentru TUTUN, ALCOOL, CAFEA şi ENERGIE!

Citit 1071 ori Ultima modificare Marți, 04 Noiembrie 2014 16:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.