AJUTORUL STATULUI îi lasă tot în FRIG pe gălăţeni

AJUTORUL STATULUI îi lasă tot în FRIG pe gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Preţul gazelor nu se va majora până la data de 1 iulie 2015, dar asta îi scapă doar teoretic de frig pe gălăţeni * Nivelul datoriilor acumulate de Electrocentrale şi Apaterm dau fiori celor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire *Dacă nimic nu se va schimba, Sărbătorile ne vor prinde în frig


În aceste zile, vestea bună a venit de la Bucureşti, acolo unde Departamentul pentru Energie a hotărât că va menţine acelaşi preţ al gazelor, cel puţin până la data de 1 iulie 2015. "Până la 1 iulie 2015, preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte. Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021", se arată într-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie.

În teorie, această decizie ar fi trebuit să însemne garanţia că, în această iarnă, caloriferele din apartamentele racordate la sistemul public de încălzire vor fi calde. Mai mult, îngheţarea preţului gazelor ar fi fost şi o gură de oxigen pentru producătorul de agent termic (Electrocentrale).  În practică, însă, lucrurile sunt foarte complicate la Galaţi.

Lucrurile merg din rău în mai rău

Dincolo de veştile aparent bune de mai sus, există însă realitatea tristă că gălăţenii primesc mai puţin agent termic decât ar trebui. Potrivit ultimei comunicări făcute de Apaterm, parametrii furnizaţi de Electrocentrale nu sunt suficienţi pentru a asigura o căldură constantă în caloriferele gălăţenilor. “În această seară, la ora 19,00, temperatura exterioară înregistrată la Centrul Meteo Galaţi a fost de -2 grade Celsius. Faţă de un debit necesar solicitat de 3.200 metri cubi/ oră, la o temperatură de 92 de grade Celsius, parametrii agentului termic furnizat de SC Electrocentrale Galaţi SA sunt: 2.920 metri cubi/ oră ( 91,25 la sută ) şi 81 grade Celsius ( 88.04 la sută )”, anunţa Apaterm joi seară.

Vestea proastă este că parametrii amintiţi sunt oricum mai buni faţă de ce îi aşteaptă pe gălăţeni de Sărbători. Situaţia economică a Electrocentrale, care furnizează aburul ce ar trebui să asigure încălzirea şi apa caldă în Galaţi, este dezastruoasă. “Neplata integrală până la data de 21 noiembrie a gazelor naturale livrate în luna septembrie 2014 şi ulterior, neachitarea, până la data de 24 decembrie 2014, a gazelor livrate în luna octombrie 2014 va putea conduce la reducerea/sistarea livrărilor de gaze naturale, atât de către Romgaz SA Mediaş cât şi de către Transgaz SA Mediaş", anunţă Electrocentrale Galaţi.

Potrivit aceleaşi surse, contravaloarea gazelor naturale consumate în luna septembrie 2014 este în  cuantum de 9,5 milioane lei: din care 8 milioane lei  reprezintă achiziţia de gaze naturale de la Romgaz SA Mediaş  şi 1,5 milioane lei reprezintă transportul gazelor naturale efectuat de Transgaz Mediaş. Pentru luna octombrie 2014, contravaloarea gazelor naturale  este în cuantum de 10,5 milioane lei: din care 9 milioane lei  reprezintă achiziţia de gaze naturale de la Romgaz SA Mediaş şi 1,5 milioane lei reprezintă transportul gazelor naturale efectuat de Transgaz Mediaş”. Cum facturile sunt neachitate, căldura de Sărbători poate veni doar din…suflete.

Evident, ne putem întreba de ce Electrocentrale nu-şi plăteşte facturile la gaz. Răspunsul este dezarmant de simplu însă. “Electrocentrale Galaţi SA a livrat în luna noiembrie 2014 către Apaterm SA Galaţi energie termică estimată la 7,8 milioane lei (inclusiv TVA), din care suma achitată în avans de către Primăria acoperă doar suma de 4,5 milioane lei (inclusiv TVA), iar Apaterm a efectuat plăţi doar la nivelul sumei de 0,564 milioane lei.  Estimăm că, diferenţa din suma achitată în avans de către Primăria Galaţi va acoperi contravaloarea achiziţiei de gaze naturale aferente perioadei 1-13 decembrie 2014, dacă livrarea energiei termice se va situa la nivelul actual. În această perioadă contravaloarea energiei termice livrate către Apaterm va fi de 5,1 milioane lei (inclusiv TVA) - aceasta fiind obligaţia integrală de plată”, afirmă reprezentanţii producătorului gălăţean de agent termic.

Soluţia aleasă de Electrocentrale în acest moment - adică furnizare de căldură sub parametri - este una destul de incomodă pentru gălăţenii care depind de sistemul public de încălzire. Vor tremura în case! Însă compania nu pare deloc impresionată de această perspectivă.

„Datorită nivelului plăţilor restante ale Apaterm am fost obligaţi să transmitem preavizul/notificarea nr.15214/03.12.2014  privind reducerea livrărilor la minimul tehnic, începând cu data de 15.12.2014, în cazul în care Apaterm SA nu va achita  datoria de 31,1 milioane lei, plus contravaloarea energiei termice livrate pe noiembrie 2014”, comunică Electrocentrale.

În aceste condiţii, singura variantă viabilă pentru ca oraşul să nu rămână în frig de Crăciun este aceea ca populaţia, de la director la muncitor, să-şi plătească datoriile restante la întreţinere, iar banii să intre în circuitul Apaterm-Electrocentrale-Romgaz.

Citeşte şi: Gălăţenii vor PLĂTI doar 200 de lei pe gigacalorie

Citit 3242 ori Ultima modificare Vineri, 05 Decembrie 2014 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.