Cursele morţii pe şoselele Galaţiului

Cursele morţii pe şoselele Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

O altă persoană, o mamă de 40 de ani, şi-a pierdut viaţa, iar soţul ei se luptă să supravieţuiască, după ce un şofer băut şi cu permisul suspendat i-a spulberat de pe şosea, la intrarea pe podul din localitatea Traian, între Șendreni și Braniștea, în seara zilei de joi. Numai de la începutul anului, cel puţin alte patru persoane şi-au pierdut viaţa pe şoselele din Galaţi, pe 6 şi 28 ianuarie doi pietoni din Buceşti au fost spulberaţi de maşini după ce traversaseră prin loc nepermis, iar pe 30 ianuarie, doi tineri de 21 şi 16 ani au ars de vii într-o maşină după ce s-au izbit frontal de un TIR, şoferul acestuia ajungând şi el la spital în stare de şoc. 

În ultimele două luni ale anului trecut, alte accidente grave şi extrem de grave au determinat încă alte pierderi de vieţi omeneşti. În ciuda înăspririi legii, care acum presupune pedeapsă cu închisoarea în cazul pierderii de vieţi omeneşti din vina şoferilor, pe şoselele României încă se moare nepermis de des, iar Galaţiul nu face excepţie. Şoferii experimentaţi şi responsabili evită, mai ales pe timp de noapte, anumite segmente de drum, fiindcă a ajuns riscant să treacă pe acolo, mai ales dacă nu au un bolid, ci o maşină populară, cu elemente de siguranţă mai reduse.

Este clar, chiar nefiind specialist în maşini, că, dacă nu ai un Volvo sau un Mercedes, speranţa de viaţă îţi scade proporţional cu lipsa de duritate a tablei autoturismului cu care circuli sau cu scăderea numărului de airbaguri. În condiţiile în care se urcă la volan, în continuare, şoferi fără experienţă, care abia au luat carnetul şi pleacă la drumuri de noapte pe şosele aglomerate, ori iresponsabili plini de droguri şi alcool, care nu ar trebui să se ducă nici din bucătărie până în baie, darămite să plece cu maşina şi să decidă cine moare şi cine trăieşte, circulaţia pe drumurile publice a ajuns un pariu pe viaţă şi pe moarte, făcut cu ochii închişi. 

Nu ne este clar ce anume ar trebui făcut, nu ştim nici noi, din postura de educatori ai publicului, în ce fel am putea scrie despre moarte astfel încât să-i speriem suficient pe aceia rămaşi în viaţă şi care, în continuare, cred că nu e mare scofală să conduci beat, să conduci fără a fi avut vreodată permis ori după ce acesta ţi-a fost suspendat. Poate viitorul ne va aduce soluţii momentan accesibile doar la modelele de lux, cum ar fi accesul în vehicul pe bază de amprentă şi care să le permită oamenilor legii inclusiv restricţionarea accesului la maşină acelor proprietari care au interdicţie de a conduce. Până atunci însă, apelul la conştiinţă nu funcţionează, iar de murit, tot se moare pe capete în trafic.

Citit 2880 ori Ultima modificare Vineri, 16 Februarie 2024 16:12

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Gogu
    Luni, 19 Februarie 2024 08:21
    82.79.117.***
    Unde e politia in filmul asta? Numai la constatari?
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.