Ruleta rusească pe sistem american

Ruleta rusească pe sistem american
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Ajutorul american pentru Kiev a venit exact în momentul în care "cuțitul" rusesc a ajuns la "osul" apărării ucrainene. În prezent, toate bastioanele apărării din estul țării sunt sub un asalt necontenit al trupelor tot mai numeroase trimise de Moscova. Se dau lupte grele în apropiere de Ceasiv Iar, localitate care are toate șansele să devină un nou Mariupol sau Bahmut.

Multă lume se întreabă și în prezent de ce SUA a întârziat atât de mult cu ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina, o "nimica toată" față de bugetul american de aproape 900 miliarde de dolari alocat anual pentru apărare! Mulți ar spune că din cinism, alții că din inconștiență, nu sunt excluse nici jocurile de interese dintre cele mai obscure.

Oricum ar fi, când se va scrie istoria acestei perioade, ezitările SUA vor fi considerate, cel mai probabil, o greșeală enormă. Fie și pentru a recupera teritoriul pierdut, în varianta "optimistă" a cursului războiului, ucrainenii vor avea nevoie de câteva luni bune. În total, cu întârzierile de până acum, acest război s-a prelungit cu aproape un an, numai din ambițiile politice ale unor capete pătrate gen Trump & comp. Asta pentru a nu mai vorbi de predictibilitatea SUA în raport cu aliații.

Dincolo de asta, întrebarea pe care și-o pun unii dintre observatorii cei mai avizați ai liniei frontului este dacă Ucraina va mai găsi forța să reziste până când ajutoarele trimise de la Washington vor da un nou suflu apărătorilor, în condițiile în care, vorba comandantului-șef Oleksandr Sîrski, situația s-a "înrăutățit semnificativ".

Să sperăm că da, altfel ne vom trezi cu rușii la gurile Dunării. Vor avea atunci politicienii SUA aceeași "inspirație" în a sprijini acțiunile NATO, de exemplu, cum au făcut-o acum față de Ucraina? Nu am auzit ca vreun responsabil din Washington să fi plătit, fie și politic, pentru întârzierea acestui ajutor vital pentru Ucraina și pentru Europa deopotrivă.

Sau poate acesta e "mesajul" pe care țările europene ar trebui să-l desprindă din toată povestea? Că ar trebui să se bazeze mai puțin pe SUA și tot mai mult pe propriile forțe. Majorarea bugetelor militare din unele țări UE, creșterea industriei de Apărare din altele sunt semnale că sunt destui cei care pun răul în față. În vremuri de război trebuie să speri în cea mai bună soluție, dar să fii pregătit pentru cel mai prost scenariu! Și suntem într-un moment în care, într-adevăr, toate scenariile sunt pe masă!

Citit 889 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2024 14:42

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de florin
    Miercuri, 24 Aprilie 2024 10:02
    46.97.176.***
    Europa fara ajutorul SUA sa dovedit și în cele două războaie mondiale este praf!SUA a reușit să facă din UE un cățeluș in stare să facă toate giumbușlucurile nu mai că stapinul sal țină lîngă el!Fara resursele naturale ieftine din Rusia completivitatea nu exista!China primește gaz cu 28% mai ieftin
    29
    8
  • postat de Gogu
    Miercuri, 24 Aprilie 2024 07:58
    82.79.117.***
    Partajul, dupa un concubinaj/mariaj, poate fi violent, cu mobila taiata in doua, casa arsa si copiii impartiti intre parinti... Perversii din exterior care au provocat criza din familie, comenteaza apoi de pe margine, "ajuta" sau sar in aparare de o parte sau alta, cazeaza familia destramata. etc.
    24
    8
  • postat de Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate
    Miercuri, 24 Aprilie 2024 07:51
    78.31.205.***
    vrem sa vedem rachete americane cu raza lunga de actiune ,ATACMS , zburdand pe cerul ruzziei !!
    8
    22
  • postat de Gigel
    Miercuri, 24 Aprilie 2024 07:39
    5.13.144.***
    Cu ocazia acestui razboi poate inteleg si alte capete sparte educate pe tiktok urmatorul lucru: democratia costa. Mult. Democratia nu e despre a scuipa seminte pe jos pe unde vrei sau sa-ti arunci unoiul de la balcon si atat.
    4
    28
  • postat de Ivan+John=Love
    Miercuri, 24 Aprilie 2024 06:03
    5.13.205.***
    Mesajul corect ar fi sa nu provoci conflicte, sa respecti acordurile deja incheiate . Pacea este mai valoroasa decat razboiul. Viata este mai valoroasa decat ambitiile politice, teritoriale, economice.
    30
    28

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro