Ce păcate au voie preafericiţii?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul "Dunării de Jos", pozează ţanţoş într-un afiş electoral. Nu o să spun alături de cine, pentru că nu vreau să îi fac şi eu campanie electorală. Motivul e simplu: nu e corect să fac concurenţă reprezentanţilor lui Dumnezeu în teritoriu. Habar nu am dacă afişul / fluturaşul / posterul s-a tipărit cu acordul înaltului prelat, dar, pe de altă parte, nici nu l-am auzit să-i ceară public candidatului să se lepede de astfel de mijloace de promovare. E bine, e extraordinar de bine, mai avem un pas şi chipurile candidaţilor vor migra de pe străzi pe pereţii bisericilor, drept binefăcători ai neamului, în vecii vecilor amin!

Bine, în perioada asta nici nu prea sunt multe de făcut într-o comunitate în care lucrurile merg ca pe roate. Copii nu mai dorm pe străzi, bătrânii singuri huzuresc în aziluri de lux, iar săracii Galaţiului se îndoapă cu icre negre la micul dejun. Nu înainte de a-şi spune rugăciunea.

Impresionat de o scenă din filmul "După dealuri" al lui Cristian Mungiu (pe care gălăţenii îl pot vedea în parohia Dunării de Jos, dar la Brăila), am căutat ieri pe internet cartea "Îndreptar pentru spovedanie", din care citeau la un moment dat personajele filmului. Cartea conţine o listă de 464 de păcate pe care să nu le comiţi în viaţă sau, dacă le comiţi, să le mărturiseşti întru iertare. Ei bine, am parcurs cu deosebit interes rândurile cărţii, v-o recomand, e puţin depăşită, dar merge de-o lectură, în loc de "Codul lui Da Vinci", de exemplu. Şi nu am găsit nicăieri acolo vreo interdicţie legată de participarea la campania electorală a vreunui politician. Ceea ce înseamnă că, dacă nu e interzis, pozatul alături de viitori aleşi ai neamului e perfect permis. Deci nu se va lăsa nici cu canoane, nici cu mătănii. În schimb, am descoperit sute de alte păcate despre care nici nu bănuiam că ar putea atrage mânia celor de sus, de la etajul întâi al Muzeului de Artă.

Bunăoară:

"Păcatul 45: Am citit cărţi schismatice, eretice şi sectare, atee... păgubitoare de suflet, care contrazic, atacă şi batjocoresc religia, Sf. Biserică Ortodoxă, cultul ei şi pe sfinţiţii ei Slujitori".

Atenţie, "am citit", nu "mi-am însuşit", nu "cred" în ceea ce scrie acolo.

"Păcatul 54: Mi-am făcut semnul Sf. Cruci cu capul acoperit când am trecut pe lângă Sf. Biserică..."

Un singur comentariu: era frig şi am încercat să nu răcesc, nu am vrut să consum inutil resursele sistemului medical.

"Păcatul 58: M-am rugat cu faţa îndreptată către apus, miazăzi şi miazănoapte, ca unii păgâni, papistaşi, eretici şi sectari".

Ptiu, piei satană!

"Păcatul 88: Am purtat cercei (buton) în urechi, brăţări la mâini, mărgele, hurmuz, salbă şi zgardă la grumaz".

Fără comentarii.

Şi câte şi mai câte năzdrăvănii. Vă invit să le căutaţi ca să vedeţi ce mai aveţi voie. Eu, unul, o să încerc să ajung la Casian zilele astea să mă spovedesc. O să fie simplu: "iartă-mă, părinte, am păcătuit. De la 1 la 464, cu câteva mici excepţii!"

Şi să nu uit. Am scris acest text, deci mă încadrez sigur la păcatul 46: "am făcut glume răutăcioase şi am vorbit măscăriciuni la adresa Ortodoxiei şi a Clerului". Câte mătănii intră la păcatul ăsta?

Doamne-ajută!

Citit 4576 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2012 10:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.