"E război, Ioane"?!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mie mi se pare o tâmpenie! În loc de adoptarea obişnuitelor măsuri „de apărare”, în CSAT s-a vorbit marţi pe şleau despre… "război"! Consiliul Suprem de Apărare a discutat "bugetul de stat pentru primul an de război, valabil în perioada 2014-2016", deci trei ani într-unul! Războiul are şi dată clară: 2014, deci… trebuie să ne grăbim! Dar nu-i de glumă!

Poate fi, ca de obicei, o neglijenţă în folosirea cuvintelor: cineva o fi dat… copy-paste documentelor unui Consiliu de Coroană de pe vremea războiului. Căci aflăm că de fapt s-au dezbătut "măsuri şi acţiuni care se stabilesc şi se realizează PE TIMP DE PACE (s.n.) pentru satisfacerea cerinţelor de APĂRARE (s.n.), concomitent cu asigurarea continuităţii activităţilor economico-sociale în caz de mobilizare sau război". Aşa mai merge, "în caz de"! S-au mai discutat "actualizarea Planului de mobilizare a economiei naţionale pentru apărare" şi "analizarea Programului cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare" (începe… de anul trecut). E clar, militarii, exasperaţi că practic ne-am dizolvat armata, au cerut să ne pregătim şi noi, într-o perioadă de mari provocări externe.

La ce pot răspunde măsurile, pe lângă existenţa unităţii de la Deveselu în coasta rusească? Prima temă discutată a fost de fapt "analiza măsurilor adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional în perioada octombrie 2013 - septembrie 2014". Păi, dacă trecem în revistă cele 17 decizii ONU şi UE privind sancţiuni de aplicat Federaţiei Ruse, la care România s-a aliniat, dacă vedem şi sancţiunile economice cu care Rusia răspunde Europei, dacă vedem sistemul încrucişat de sancţiuni ruseşti, ajutoare româneşti (cu import moldovenesc, inaugurare de gazoduct etc.), un război destul de serios a şi început: cel economic!

Strategic şi sufleteşte, avem şi răspunderi faţă de fraţi! Noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, îşi va începe mandatul cu o primă vizită la Chişinău, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti. O „vizită surpriză”, chiar înaintea alegerilor din 30 noiembrie din Republica Moldova, pentru că, observa ieri „Ziarul de Gardă” din Chişinău, Iohannis anunţase anterior că mai întâi va merge la Bruxelles. Se pare că, înainte de a ajunge în SUA, Iohannis, vrea să se însărcineze şi cu rolul de big brother pentru moldoveni. Că doar nu o fi numai replică la intenţia candidatului Victor Ponta, anunţată înainte ca acesta să piardă alegerile, de a efectua o primă vizită, ca preşedinte, peste Prut. Din surse Mediafax, aflăm că preşedintele Iohannis ar urma să efectueze apoi o vizită în SUA, începând chiar cu 22 Decembrie, zi cu rezonanţă. Opt zile, timp în care se pot face o mulţime! Şi vizita privată, astfel încât, de la discretul demnitar, s-ar putea să nu aflăm nici cât despre sejurul lui Ponta în Dubai. Alarmiştii ar putea face însă legătura între „război” şi vizită… Sigur, pericolul există în jurul nostru şi fără să-l mai provocăm şi noi, prin cuvinte. Se vede zilnic în Ucraina îndoliată! Acum, şi la Chişinău, Procuratura Generală şi Ministerul Afacerilor Interne au făcut percheziţii la domiciliul membrilor unei organizaţei extremiste, „Antifa”, care „urma să destabilizeze situaţia înainte şi după alegeri”, scria „Ziarul de Gardă”. Au fost găsite pistoale cu amortizator, aruncătoare de grenade, muniţie, cutii cu trotil, uniforme militare, bani, hârtii cu ştampilele unei bănci din Rusia. Un mic război, alături!

Citit 868 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Noiembrie 2014 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.