Minima moralia, maxima penalia

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Ceea ce pare să fi dispărut cu desăvârşire din discursul public autohton actual este până şi o minimă limită a decenţei. Iar această inversare a valorilor iese cel mai pregnant în evidenţă, prin contrast, tocmai în rarele momente în care lucrurile par că încearcă să intre pe un făgaş apropiat de normalitate.

Ultimul exemplu care arată relativismul moral care ne înconjoară se conturează în jurul numirii lui Dragoş Tudorache în fruntea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în locul lui Petre Tobă. Nici bine nu şi-a luat portofoliul în primire noul ministru, că tunurile politice au şi fost îndreptate spre el.

Cel mai zgomotos dintre trepăduşii părerişti a fost tocmai Călin Popescu Tăriceanu. Referindu-se la Dragoş Tudorache, liderul ALDE a dat sentinţa: "Pentru mine, este un nimeni. Despre un nimeni, nu comentez nimic. Nu am auzit de el, nu ştiu de unde este, de unde vine. Am auzit ca a lucrat pe la Bruxelles, nu este o persoană cunoscută. Nu mă surprinde numirea, pentru că, din ce am citit prin presă, am înţeles că face parte din categoria talibanilor din guvernul condus de domnul Cioloş".

Normal că, pentru domnul Tăriceanu, Dragoş Tudorache este un nimeni. Nimeni nu l-a văzut vreodată în presă acuzând pe cineva. Nimeni nu l-a văzut făcând jocurile cuiva. Nici nu ar fi avut când, probabil, din moment ce, la 22 de ani, era deja magistrat, întâmplător la Judecătoria Galaţi. Să mai aruncăm însă o scurtă privire pe CV-ul său. Între anii 2000 şi 2005, Tudorache a coordonat în Kosovo, sub egida ONU, activitatea instanţelor penale extraordinare care au judecat crimele de război şi terorism săvârşite în perioada conflictelor din fosta Iugoslavie. Din martie 2005 până în mai 2007, a coordonat procesul de aderare a României la UE, din partea Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, pe domeniile Justiţie şi Interne, având o interacţiune directă cu Ministerul de Interne, în ceea ce priveşte proiectele majore de la acel moment: securizarea frontierelor, reforma Jandarmeriei, înfiinţarea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Mai mult, Tudorache a condus echipa care a dezvoltat şi pus în funcţiune unul din cele mai complexe sisteme de cooperare poliţienească din lume, Sistemul Informatic Schengen al Uniunii Europene. În perioada 2013-2015 i-a fost încredinţată unitatea de relaţii internaţionale, responsabilă cu negocierile bilaterale în materia migraţiei, vizelor şi securităţii cu parteneri externi ai UE, printre care SUA, Canada, Rusia, China, statele din vecinătatea sudică şi estică a UE.

Da, după cum vedem, un nimeni. Cu totul altfel ar fi stat lucrurile dacă noul ministru şi-ar fi construit cariera la adăpostul căldicel al unui partid politic. Dacă şi-ar fi făcut un nume prin prezenţa în unele platouri de televiziuni "echidistante".

Grav nu este însă că Tăriceanu şi Dragnea (un alt contestatar al lui Dragoş Tudorache - n.r.) şi-au dat cu părerea. Grav este că noi le-am permis să ajungă în postura de a-şi putea da cu părerea. Pentru că, pe principiul "n-ai văzut, muică, c-a dat la televizor?", scandalos de mulţi dintre conaţionalii noştri sunt mai mult decât dispuşi să ia de bune judecăţile îndoielnice emise de astfel de personaje. Iar rezultatul acestei îndoctrinări se va vedea cel mai bine la alegerile parlamentare ce urmează în decembrie.

Citit 1309 ori Ultima modificare Vineri, 09 Septembrie 2016 17:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.