Simulare: Cum te simți dacă ești beat sau drogat? Educația antidrog a copiilor nu trebuie să facă grevă

Simulare: Cum te simți dacă ești beat sau drogat? Educația antidrog a copiilor nu trebuie să facă grevă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În plină grevă a profesorilor și în plină expansiune a consumului de droguri printre copii și adolescenți, acțiunile de prevenire și conștientizare a riscurilor pe care le prezintă stupefiantele nu au luat pauză.

Minivacanța de Rusalii și faptul că tinerii au fost mai puțin prinși cu școala din cauza protestelor dascălilor au fost un prilej numai bun pentru specialiștii Antidrog din Galați să îi atragă pe elevi la discuții despre pericole și alternative sănătoase de distracție și petrecere a timpului liber. Astfel, timp de aproape o săptămână, copiii și tinerii din oraș au avut posibilitatea de a afla, direct de la consilierii din cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) și de la partenerii lor cum stau lucrurile când vine vorba de tentații periculoase, dar la modă.

Dans și pictură în loc de fumat și prizat

Pe 31 mai, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, elevi de la o școală gimnazială, patru licee și o școală specială au participat, la Muzeul Eparhial, la o întâlnire în cadrul căreia li s-a explicat care sunt efectele și riscurile consumului de tutun și de substanțe interzise, ei înșiși fiind implicați în prezentarea de alternative pentru petrecerea sănătoasă a timpului liber. ”În contextul acestei activități au fost promovate modalități sănătoase de petrecere a timpului liber, ca alternative la consumul de tutun și de droguri. Astfel, elevii din cadrul unităților de învățământ anterior menționate au prezentat momente cultural-artistice cum ar fi: dansuri de societate și populare, pictură și jocuri de rol cu tematică specifică”, au detaliat reprezentanții CPECA Galați. De Ziua Copilului, pe 1 Iunie, activitățile de prevenire a consumului de droguri s-au mutat pe Faleză, unde toți cei care au dorit au putut interacționa cu specialiștii însoțiți de polițiști, jandarmi și inspectori de la Agenția Împotriva Traficului de Persoane. După o pauză de weekend, o nouă rundă de informare a avut loc în ultima zi a Rusaliilor, pe 5 iunie, când au fost transmise informații cu tematică specifică tinerilor, dar și adulților care au vizitat punctul de informare de pe Faleza Inferioară. De asemenea, au fost distribuite materiale promoționale și au fost experimentați ochelarii care imită la nivel vizual efectele consumului de droguri și de alcool.


Cum te simți dacă ești beat sau drogat

ArticolDrogurile sunt cele mai nocive organismului și pot duce la multe boli sau chiar la tulburări ale minții care pot provoca moartea, iar starea de ebrietate nu este nici ea de dorit, asta au încercat să demonstreze reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog, pe Faleza Dunării din Galați, luni, 5 iunie 2023. Pentru a ne arăta ce se întâmplă cu un om care este beat sau drogat, aceștia au adus două perechi de ochelari speciali, una care simula felul în care vedem după ce am consumat alcool tradus într-o concentrație de până la 0,8 la mie și cealaltă, cum vede cineva aflat sub influența drogurilor. Tinerii care probau ochelarii puteau inclusiv încerca să meargă printre jaloane, într-un test al reflexelor. Din experiență vă spun, nu este deloc ușor să ții drumul drept cu ochelarii respectivi, așa că să conduci sau chiar să traversezi strada dacă într-adevăr ai băut prea mult sau ai consumat droguri înseamnă să îți pui, clar, viața în pericol. 

(Rareș Budeanu)

Citit 1294 ori Ultima modificare Vineri, 23 Iunie 2023 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.