Ce schimbări aduce 2013 în învăţământ

Ce schimbări aduce 2013 în învăţământ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Educaţiei anunţă că examenele naţionale - bacalaureatul, evaluarea la clasa a VIII-a şi titularizarea - se vor da la fel ca anul trecut


Proaspăt instalat la cârma Educaţiei, ministrul Remus Pricopie nu ştie încă ce decizii se vor lua în privinţa clasei pregătitoare, dar nici a bacalaureatului profesional „inventat” de Ecaterina Andronescu. Într-un interviu recent, Remus Pricopie susţine că se va respecta cadrul legislativ, în sensul că vârsta obligatorie pentru şcolarizare va rămâne 6 ani. Acesta susţine însă că nu poate da deocamdată un răspuns clar dacă clasa pregătitoare va rămâne la şcoală sau va trece iar la grădiniţă.

„Conform legislaţiei actuale - Legea 1/2011 - trebuie să fie în ciclul primar. Dar ce faci dacă nu ai spaţii, pentru că s-a grăbit să reglementeze fără să îşi ia măsurile de precauţie, că acele măsuri sunt şi fezabile într-un an, doi sau trei. Dacă nu tratăm din timp problema, vom ajunge în aceeaşi situaţie cu clasa a IX-a. Aici ne vom confrunta cu probleme de spaţiu dar şi cu problema cadrelor didactice. În momentul de faţă, noi, la Ministerul Educaţiei, nu facem decât să încercăm să dăm coerenţă acestor măsuri şi, în cazul în care Legea educaţiei va fi schimbată, evident că vom acţiona după cum va decide legislativul. Eu cred în ceea ce priveşte clasa pregătitoare că trebuie să fim mai flexibili, în sensul că, dacă nu ai spaţiu şi dacă nu ai cadre didactice pentru a organiza această clasă pregătitoare, fizic, vorbim de spaţiu, nu o faci la şcoală şi o laşi la grădiniţă. Da, dar legea acum te obligă ca din punct de vedere metodologic toţi copiii să parcurgă acelaşi tip de formare, de pregătire, după aceleaşi standarde. Eu cred că în următoarele luni, în Parlament - pentru că să nu uităm că există discuţie în Parlament, mai exact în Senat, pe un proiect de lege a educaţiei - va trebui să ne clarificăm din acest punct de vedere şi atunci se va decide ce se va întâmpla cu această clasă pregătitoare, respectiv cu clasa a IX-a”, a subliniat clar Pricopie faptul că, de fapt, decizia va aparţine politicului.

Se renunţă la bacalaureatul profesional?

Ministrul Educaţiei nu a putut da niciun răspuns în privinţa bacalaureatului profesional, deşi mai sunt puţine luni până când inspectoratele şcolare vor fi nevoite să-l organizeze. „Dacă Parlamentul va introduce această opţiune în timp util şi va fi fezabil să oferim această opţiune absolvenţilor de liceu, evident că o vom face. Trebuie să vedem decizia Parlamentului. Dar, în momentul de faţă pe agenda Guvernului nu există un act normativ de tip ordonanţă de urgenţă care să reglementeze bacalaureatul profesional", a declarat Pricopie.

Având în vedere că profesorii de la învăţământul tehnic au susţinut ideea potrivit căreia acest bacalaureat profesional este un examen inutil, pentru că nu le oferă absolvenţilor nimic în plus faţă de certificatul de competenţe profesionale pe care îl obţin deja la finalizarea studiilor, pierderea nu este prea mare.

Examenele naţionale, neschimbate

În cazul în care ordonanţa de urgenţă cu bacalaureatul profesional nu va mai fi elaborată, absolvenţii de liceu vor susţine bacalaureatul exact ca anul trecut, conform ordinului de ministru dat la începutul anului şcolar. În afară de faptul că s-au mai ajustat programele cu materia pentru fizică, chimie, logică şi economie, bacalaureatul a rămas neschimbat. Cursurile la clasa a XII-a  se vor finaliza pe 31 mai. Între 10 - 28 iunie se vor desfăşura cele trei probe de competenţe. Probele scrise au fost planificate între 1 - 5 iulie, iar afişarea primelor rezultate şi depunerea contestaţiilor pe 8 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 12 iulie. A doua sesiune se va desfăşura între 19 august - 5 septembrie.

Elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile pe 14 iunie, cu o săptămână mai devreme decât ceilalţi şcolari. Înscrierea pentru examen a fost planificată între 17 şi 19 iunie. Pe 25 iunie se va susţine prima probă, cea la limba şi literatura română. La matematică, examenul este programat pe data de 27 iunie. Afişarea rezultatelor se va face pe 29 iunie, până în ora 16.00, după care elevii nemulţumiţi vor putea depune contestaţii. Notele după recorectare vor fi făcute publice pe 3 iulie.

În ceea ce priveşte concursul de ocupare a posturilor din învăţământ (titularizarea) se va desfăşura tot la fel ca anul trecut, conform legii, dar este aşteptată să apară metodologia pentru mişcarea cadrelor didactice care să stabilească şi calendarul după care se vor efectua diferitele etape.

Citit 3450 ori Ultima modificare Marți, 08 Ianuarie 2013 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.