Matematicianul Cristian Calude susține două conferințe la Galați

Matematicianul Cristian Calude susține două conferințe la Galați
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Miercuri, 4 octombrie, valorosul om de știință gălățean Cristian Calude va conferenția la Colegiul Național "Vasile Alecsandri" (în intervalul orar 12,30 - 14,00) și, apoi, la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității "Dunărea de Jos" (începând cu 14,30), aflăm de la prof. dr. Ion Cioroiu, inițiatorul proiectului "Interferenţe culturale alexandrine" de la CNVA.

Unul dintre marii specialiști români în domeniul matematicii și al informaticii, prof. univ. dr. Cristian Sorin Calude, născut la 21 aprilie 1952, este absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri" și al Facultății de Matematică din București în anii '70, fost student al celebrilor savanţi Grigore C. Moisil şi Solomon Marcus și directorul fondator al Centrului pentru Matematică Discretă şi Teoretică a Calculatoarelor. Profesor, din anii '90, la Departamentul de Informatică al Universității din Auckland, Noua Zeelandă, acesta s-a evidențiat în ultimele decenii printr-o activitate științifico-didactică deosebită, desfășurată pe teritoriul neo-zeelandez, dar și la instituții de învățământ prestigioase, între care se numără Universitatea Cambridge, Școala Politehnică din Paris, Universitatea Politehnică din Zürich, Universitatea din Singapore, Universitatea din Chicago, Isaac Newton Institute for Mathematical Institute de la Cambridge, Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, China ș.a. Cu o activitate publicistică remarcabilă, profesorul Calude a fost cooptat în cadrul unor societăți științifice cunoscute (Academia de Științe din New York, Academia Europaea etc.), în anul 1988 fiind recompensat cu Premiul "Gheorghe Lazăr" al Academiei Române. Cu lucrări în domeniile cercetării în teoria informaţiilor algoritmice, calculul cuantic, matematica discretă, istoria şi filozofia calculului, cărţile sale au fost citate de peste 550 de alţi autori! Cercetătorul a primit distincţii la New York şi Auckland.

Cristian Calude este Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi din anul 2017, propunerea de acordare a titlului aparţinându-i Asociaţiei "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Cristian Calude este, de asemenea, inclus în seria gălățenilor care au uimit lumea.

Citit 1826 ori Ultima modificare Marți, 03 Octombrie 2023 14:07

1 comentariu

  • postat de Galateanul
    Miercuri, 04 Octombrie 2023 14:07
    81.12.150.***
    Bravo ! Felicitari !
    0
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.