Apaterm, mai fără milă decât Ceauşescu: Mii de gălăţeni, lăsaţi fără apă caldă de Sărbători!

Apaterm, mai fără milă decât Ceauşescu: Mii de gălăţeni, lăsaţi fără apă caldă de Sărbători!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai mult de 17.000 de gălăţeni din peste 50 de asociaţii cu datorii la Apaterm nu vor avea apă caldă nici măcar de Crăciun şi de Anul Nou * "Nici pe vremea lui Ceauşescu nu era aşa!", spun locatarii afectaţi * Societatea de termoficare rămâne, însă, fermă: "Datoriile populaţiei pot lăsa tot oraşul fără căldură!"


Pe 13 decembrie, cu mai puţin de două săptămâni înainte de Crăciun, 10 asociaţii de proprietari din Galaţi, cu datorii cuprinse între 1 şi 20 de miliarde de lei vechi la Apaterm, rămâneau fără apă caldă. Distribuitorul local de apă caldă şi căldură lua această măsură pentru a stimula locatarii să facă plăţi la întreţinere şi, implicit, să mărească gradul de colectare a creanţelor populaţiei, care au ajuns să depăşească 160 de miliarde de lei vechi!

Alte asociaţii datornice au rămas, pe rând, fără apă caldă în zilele ce au urmat, ridicând la 52 numărul celor sistate. Toate aceste asociaţii înglobează 184 de blocuri şi 51 de scări, potrivit Apaterm. Considerând că un bloc are numai două scări (deşi unele au mai multe), că fiecare scară are 20 de apartamente şi că fiecare apartament are doar doi locatari, vorbim de aproape 17.000 de oameni care nu au apă caldă. Şi asta la o estimare minimă. În realitate, însă, sunt mult mai mulţi. Lor li se adaugă locatarii altor 46 de asociaţii datornice, care nu au apă caldă de ani de zile.

Toţi aceştia vor fi nevoiţi să încălzească apă la aragaz chiar şi în zilele de Crăciun şi de Anul Nou, căci Apaterm nu va face concesii de sărbători!

Fără Crăciun la Apaterm

Anunţul bombă a fost făcut chiar de către conducerea societăţii de termoficare. "Asociaţiile de proprietari sistate în ultimele zile din cauza datoriilor nu vor primi apă caldă de sărbători", a declarat, vineri, directorul de producţie de la Apaterm, Mircea Ispas.

Vestea a stârnit indignarea locatarilor din asociaţiile sistate. "Zilele astea am pregătit carnea de porc pentru mesele de sărbători, am făcut cârnaţii şi ne-am chinuit încălzind oale cu apă pe aragaz. Şi ei nu ne dau apă caldă nici măcar de Crăciun şi de Anul Nou? Nici pe vremea lui Ceauşescu nu era aşa!", a spus un locatar al blocului SD3B, care face parte din Asociaţia de Proprietari nr. 318 din Siderurgiştilor Vest. Rămasă fără apă caldă din 13 decembrie, odată cu alte nouă asociaţii incluse în primul val de sistări din această iarnă, Asociaţia 318 are datorii de peste 7,2 miliarde de lei vechi la Apaterm.

"Tot oraşul poate rămâne fără căldură"

De ce a ales societatea de termoficare să înceapă războiul cu datornicii taman în prag de sărbători? Şi de unde atâta zel? Este, totuşi, Crăciunul! Să ne aducem aminte că, în anii anteriori, şi Apaterm, şi alte societăţi edilitare au făcut pace temporară cu rău-platnicii şi le-au furnizat servicii în perioada sărbătorilor. Şi să nu uităm că în asociaţiile cu datorii sunt şi locatari care îşi plătesc întreţinerea cu religiozitate.

Societatea de termoficare rămâne, însă, fermă. "Nu vom face concesii de sărbători, altfel măsura întreruperii furnizării de apă caldă nu va avea efecte - populaţia nu-şi va plăti restanţele la termoficare, ori noi trebuie să recuperăm aceste creanţe ca să-i putem plăti societăţii Electrocentrale (CET) agentul termic şi CET să-i poată plăti Romgazului gazele. Dacă Romgaz sistează livrările către CET, aşa cum a ameninţat în repetate rânduri, tot oraşul rămâne fără căldură", şi-au explicat îndârjirea cei de la Apaterm.

Şi alte asociaţii riscă să rămână fără apă caldă

Sistarea furnizării de apă caldă către asociaţiile datornice a fost precedată de numeroase apeluri către populaţie, căreia şi Apaterm, şi Primăria, şi Electrocentrale i-au cerut să-şi plătească întreţinerea pentru ca pericolul care pândeşte dinspre Romgaz să fie evitat.

După sărbători, restricţia le va fi aplicată şi altor asociaţii datornice, a anunţat Apaterm.

Citit 4142 ori Ultima modificare Vineri, 21 Decembrie 2012 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.