Unele spitale din Galaţi nu pot prescrie încă reţete electronice
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Unele spitale din Galaţi nu pot prescrie încă reţete electronice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă se ştia încă de la jumătatea anului trecut despre obligativitatea introducerii reţetei electronice de la 1 ianuarie 2013, mulţi pacienţi se plâng de faptul că pleacă din spitale sau din policlinici fără ele, pentru că, din cauza lipsei aparaturii, medicii nu le pot prescrie în format electronic. Astfel, oamenii se pot trezi în situaţia de a achita integral reţete de câteva milioane de lei, pe care, în mod normal, le-ar fi primit compensate sau gratuite. Situaţia este valabilă în mai multe judeţe, potrivit oficialilor.

Medicii de familie din Judeţul Galaţi se plâng de faptul că de la începutul anului au primit solicitări repetate din partea pacienţilor de a transcrie pe reţete electronice (compensate sau gratuite) tratamente primite doar pe reţete simple sau doar menţionate pe biletul de externare din spital, precum şi de a elibera certificate de incapacitate temporară de muncă (concedii medicale) pentru consultaţii în camerele de gardă ale spitalelor.

„Astfel de fapte contravin prevederilor legale, referitoare la eliberarea reţetelor compensate şi gratuite numai ca urmare a actului medical propriu. Este interzis ca un medic să prescrie medicamente pe baza unei consultaţii făcute de către un alt medic. De asemenea, faptele contravin şi Codului de Deontologie Medicală a Colegiului Medicilor din România, privind finalizarea actului medical propriu, prin eliberarea unui document care încheie consultaţia (scrisoare medicală, reţetă, concediu medical)”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Patronatul Medicilor de Familie Galaţi.

Lipsă de interes pentru dotări

În situaţia de faţă s-a ajuns, spun reprezentanţii medicilor de familie gălăţeni, din cauza faptului că managerii spitalelor sau medicii care au cabinete proprii în policlinicile spitalelor nu au dotat corespunzător cabinetele de specialitate. „În cazul în care a fost recomandat un tratament medicamentos, medicul din spital sau ambulatoriu de specialitate are obligaţia să prescrie acest tratament în regim compensat sau gratuit, folosind doar formularele aprobate de CNAS în acest sens. De la 1 ianuarie 2013, a intrat în vigoare obligativitatea utilizării reţetei electronice de către toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu CJAS Galaţi, pentru prescrierea în regim compensat sau gratuit”, mai este menţionat în comunicatul de presă.

În urma consultului în spital sau ambulatoriu, pacientul trebuie să primească şi o scrisoare medicală destinată medicului de familie, document care trebuie să conţină şi seria şi numărul reţetei compensate sau gratuite eliberate pentru prima lună, în cazul tratamentelor pentru bolile cronice.

La "Sf. Ap Andrei" nu sunt probleme

Cum medicii de familie nu au precizat despre ce spitale este vorba, noi am verificat cum stau lucrurile la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ.

"Toţi medicii din ambulatoriul de specialitate al spitalului pot prescrie reţete electronice, ne-a declarat, pe aceasta temă, directorul medical al instituţiei, dr. Dorel Firescu. Acesta ne-a mai spus că în cabinetele care nu dispuneau de un computer, medicii şi-au adus de acasă  laptopurile proprii. "De asemenea, au fost cumpărate şi imprimantele cu laser necesare", a precizat dr. Firescu.

Recomandări pentru pacienţi

Atât la finalul consultaţiei medicale din ambulatoriul de specialitate, cât şi la externarea din spital, pacientul trebuie să-i solicite medicului o reţetă compensată sau gratuite. Dacă v-au fost recomandate consultaţii suplimentare, medicul trebuie să vă scrie şi un bilet de trimitere. Concediul medical trebuie acordat tot de medicul din ambulatoriu, UPU (Unitate de Primire Urgenţe) sau spital, medicul de familie neavând dreptul de a-l elibera. Nu trebuie să uitaţi nici de scrisoarea medicală şi de biletul de externare din spital, ambele documente fiindu-vă necesare la următoarea vizită făcută medicului de familie.

Citit 1767 ori Ultima modificare Luni, 14 Ianuarie 2013 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.