În urma exploziei de la G2 / Apartamente distruse, răniţi şi panică în Micro 19 (VIDEO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

În urma exploziei de la G2 / Apartamente distruse, răniţi şi panică în Micro 19 (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O improvizaţie artizanală la conectarea unei butelii a fost, din primele cercetări, cauza deflagraţiei * Victimele sunt în afara pericolului, dar pagubele sunt semnificative * Primăria a intervenit pentru ajutorarea familiilor afectate


O explozie a avut loc ieri dimineaţă, în jurul orei 7,00, la blocul G2 din Micro 19. Deflagraţia din apartamentul lui Ştefan Radu, de 45 de ani, a distrus 25 de apartamente, iar două persoane, printre care şi proprietarul imobilului, au ajuns la spital. „Din primele cercetări a reieşit că explozia a avut loc din cauza unei acumulări de gaze de la o butelie. În urma anchetei s-a dovedit că proprietarul apartamentului folosea ca legătură între butelie şi aragaz un furtun armat utilizat la alimentarea cu apă. Acest furtun prezenta fisuri şi din această cauză s-au acumulat gaze în încăpere. Butelia nu a explodat, acesta fiind probabil şi motivul pentru care nu a urmat şi un incendiu”, ne-a explicat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Ştefan Radu s-a ales cu multiple arsuri pe membre şi pe faţă şi a fost transportat la spital. Starea lui însă nu este gravă. Nu acelaşi noroc l-a avut însă vecinul bărbatului, Viorel Buşilă, de 46 de ani, care a fost lovit de uşa de la intrare a apartamentului său. Bărbatul a fost transportat la spital, iar în urma investigaţiilor medicii au decis că starea lui este destul de gravă şi necesită o intervenţie chirurgicală. Viorel Buşilă s-a ales cu splina ruptă şi cu două coaste rupte. „Un pacient are arsuri de gradele unu, doi şi trei pe braţe, faţă şi cutia toracică. Bărbatul este internat la Secţia de Chirurgie Plastică şi Arşi. Cel de-al doilea pacient a fost operat şi transferat la Reanimare, starea lui fiind stabilă”, ne-a declarat medicul Lucica Grigorică, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei".

Oameni speriaţi şi bunuri distruse

Locatarii blocului G2 au fost şocaţi de cele întâmplate. Ştiau că vecinul or locuieşte singur, dar nu se aşteptau să se întâmple aşa ceva. „E singur. Mai venea fiul lui câteodată să-l viziteze. Mai consuma alcool din când în când, dar nu ne gândeam că se poate întâmpla aşa ceva”, ne-au povestit vecinii.

Oamenii şi-au văzut munca distrusă şi sunt supăraţi că acum, în pragul iernii, se văd nevoiţi să îşi părăsească locuinţele. „Am doi copii. Bine că nu erau acasă. Ce vom face acum nu ştiu. Ne chinuim să facem curăţenie şi să vedem ce mai putem salva astfel încât să putem dormi aici la noapte. Nu putem să plecăm din apartament pentru că am rămâne fără niciun bun. Ne este teamă de hoţi”, ne-a spus Costel Iancu. 

„Stăteam în pat şi mă uitam la televizor. Bine că nu m-am dus la baie că acolo a fost mai rău. Stau singur, dar nu ştiu ce o să fac de acum înainte. Unde dorm şi cum o să mă descurc? Este apartamentul meu proprietate personală, cine mă despăgubeşte?”, s-a întrebat Gheorghe Cornea.

Măsuri de urgenţă

La faţa locului au ajuns şi reprezentanţii Primăriei, care au venit să evalueze situaţia şi să vadă ce măsuri se impun. „Vom aduce aici mai multe module pentru oamenii care au apartamentele afectate. De asemenea, vom achiziţiona uşi  şi geamuri pentru a le putea înlocui pe cele stricate astfel încât oamenii să poată rămâne în apartamente. În cursul zilei de astăzi (n.r. vineri) şi sâmbătă vom instala toate uşile şi geamurile necesare. Vom face şi o evaluare a pagubelor generale pentru a vedea despre ce prejudiciu vorbim, dar prioritar este să ne ocupăm de oamenii care au rămas fără uşi şi geamuri”, ne-a declarat Aurel Vlaicu, city-managerul oraşului.

Modulele au fost imediat transportate la faţa locului, dar, după ce au fost instalate, iar echipele Electrica le racordau la curent, locatarii din blocul G2 au dat declaraţii că nu vor să locuiască în ele. „Eu mă duc la părinţi să locuiesc. Nu se poate locui în module pe frigul acesta”, ne-a spus unul dintre locatari.

Chiar dacă nu mai au condiţii optime de locuit, oamenilor le este frică să îşi părăsească locuinţele pentru că zona nu este ferită de hoţi. Teama oamenilor nu a fost risipită nici de promisiunea că Poliţia Locală are sarcina de a asigura paza bunurilor rămase în apartamentele afectate de deflagraţie.

Cât costă inconştienţa

Inconştienţa lui Ştefan Radu va fi suportată, cel puţin în parte, de la bugetul local. „Momentan investiţia Primăriei se ridică la 30.000 de lei. Sunt bani din care s-au achiziţionat deja 27 de uşi de exterior, 20 de uşi de interior şi geamuri. Primarul Marius Stan a dispus înfiinţarea unei comisii speciale de evaluare a pagubelor. Ne vom ocupa şi de refacerea tencuielilor şi a instalaţiilor afectate. Ne dorim ca oamenii să îşi poată relua viaţa în condiţii normale cât mai curând. Oamenii au primit şi mâncare caldă de la Cantina de Ajutor Social”, ne-a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt la Primăriei Galaţi.

Din fericire, explozia nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. Dar tragedia de vineri dimineaţă atrage atenţia încă o dată asupra condiţiilor în care locuiesc locatarii blocului G2, şi nu numai.

Citit 3618 ori Ultima modificare Vineri, 06 Decembrie 2013 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.