Scandal de la prima factură a iernii/ "Căldura din părţi", mai scumpă decât cea din calorifere

Scandal de la prima factură a iernii/ "Căldura din părţi", mai scumpă decât cea din calorifere
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* La un bloc din Micro 13 B, facturile pentru ţevile care alimentează caloriferele depăşesc suta de lei * În unele cazuri, acestea sunt mai mari decât facturile pentru calorifere * Ţevile asigură anul acesta o "căldură" de aproape trei ori mai mare decât anul trecut


Nici nu s-au afişat bine listele cu întreţinerea pe prima lună de iarnă, că au şi început scandalurile. Locatarii unui bloc din Micro 13 B susţin că au fost încărcaţi nejustificat la factura pentru "căldura din părţi", adică pentru agentul termic care circulă prin ţevile de alimentare a caloriferelor. Este vorba despre sume care depăşesc bine suta de lei, în condiţiile în care luna decembrie nu a fost una tocmai friguroasă, iar agentul termic nu a fost livrat la parametri maximi. Iar ciudăţeniile nu se opresc aici: factura pentru căldura din ţevi din luna decembrie este, în unele cazuri, de două, trei ori mai mare decât factura pentru ţevi din cea mai friguroasă lună a iernii trecute. Ca să nu mai vorbim că există situaţii absolut paradoxale, în care unii locatari au facturi mai mari pentru "căldura din părţi" decât cele pentru căldura din calorifere.

"Trei ţevi cât un deget dau căldură de un milion pe lună?"

Neculai Dodu locuieşte la apartamentul 35 din blocul C10, Micro 13 B, şi a primit pentru luna decembrie o factură pe care o caracterizează drept aiuritoare. Are de plătit 36 de lei pentru căldura de la calorifere şi nu mai puţin de 113 lei pentru cea de la ţevile care îi trec prin casă. E drept, omul recunoaşte că a stat cu robinetele la minimum, astfel încât nici să nu îngheţe în casă, nici să nu aibă de plătit prea mult la întreţinere. "Da, am mai închis caloriferele, ca să nu plătesc, dar uite că au găsit cum să mă încarce. Eu nu înţeleg, dacă închid caloriferele e frig în casă, cum să mă pună să plătesc peste un milion (de lei vechi, n.r.) pentru căldura din ţevi? Păi trei ţevi cât un deget dau căldură de un milion pe lună?", se întreabă Neculai Dodu.

Acesta spune că a mers la ISTA, firma care se ocupă de repartizarea costurilor, dar că a primit tot felul de explicaţii tehnice, pe care nu le-a înţeles. "M-au aburit, m-au purtat de colo-colo, de la ISTA la Apaterm, de la Apaterm la asociaţie, de la asociaţie la ISTA şi tot aşa. Să ne dea dom'le lămuriri... Dacă nu, îi dăm în judecată. E bătaie de joc, ne fură pe faţă. Mi-au mai zis să stau liniştit, că se rezolvă. Când, dom'le, se rezolvă, dacă ei îmi bagă mâinile în buzunar? Suntem tare alarmaţi. Eu vă spun deschis. Ei sunt pe drojdie, aproape de faliment şi ne bagă pe noi la plată", ne-a spus revoltat Neculai Dodu.

"Pierderile lor ni le bagă la ţevi"

La apartamentul 23 se înregistrează o situaţie relativ similară. Meluţă Bucur a vrut să aibă căldură în decembrie şi a stat cu caloriferele deschise. Drept urmare, a primit o factură de 140 de lei pentru calorifere. Factură pe care nu o contestă. În schimb, contestă vehement factura de 127 de lei la "căldura din părţi".

"Cum să mă pună să plătesc pentru ţevi aproape aceiaşi bani pe care îi dau pentru calorifere? Păi, ce? Ţevile alea dau căldură cât caloriferele? Eu nu am mai auzit de aşa ceva. Păi noi de ce am mai pus repartitoarele? Ca să plătim cât consumăm, nu? Iar ei au găsit soluţia: ce nu consumăm noi, dovedit pe repartitoare, adică de fapt pierderile lor, ni le bagă la ţevi", au spus cu năduf cei doi soţi Bucur, Meluţă şi Zornia.

Cu centrală termică şi cu o factură ISTA de 133 de lei

Foarte revoltaţi sunt şi vecinii care au instalată centrală termică. Deşi ei au făcut o investiţie de peste 7.000 de lei tocmai ca să scape de calitatea şi de preţurile căldurii în sistem centralizat, acum s-au trezit cu facturi pe care le consideră uriaşe. La apartamentul 29, de la acelaşi bloc C10, Tiţa Oancea a primit de la ISTA o factură de 133 de lei pentru "căldura din părţi" din luna decembrie. "Eu am centrală termică, iar ţevile de la Apaterm nu le-am izolat. Şi mi-a venit 133 de lei de plată pentru căldura din ţevi. Cum să dau eu atâţia bani pentru o căldură pe care nu am avut-o? Eu m-am încălzit de la centrală, pe luna decembrie am avut o factură la gaz de vreo 200 de lei. Cum să fie căldura de la ţevile alea aproape cât căldura de la centrală?", a răbufnit şi Tiţa Oancea.

În sprijinul ideii că factura de pe luna decembrie e umflată, locatara de la apartamentul 29 a venit cu toate facturile ISTA din iarna trecută: aproximativ 40, 50, 60 de lei. Cu alte cuvinte, deşi ţevile care îi trec prin casă nu s-au modificat faţă de anul trecut, preţul gigacaloriei a rămas neschimbat, iar în decembrie a fost mult mai cald decât în cea mai friguroasă lună din iarna trecută, Tiţa Oancea a primit acum o factură de două sau chiar trei ori mai mare. "Doar nu au dat în decembrie mai multă căldură. Iar ţevile sunt la fel. Cum să îmi vină de trei ori mai mult faţă de iarna trecută? Păi ăsta e furt. Am reclamat la ISTA şi m-au îmbrobodit. După ce am făcut scandal, au zis că ne mai scad. Cum ar veni «hai că-ţi mai tai 20 de lei, numai taci din gură»", a mai spus Tiţa Oancea.

În aceeaşi situaţie se află şi Sergiu Radion, vecinul de la apartamentul 31. Tot cu centrală termică, acesta a primit o factură de la ISTA în valoare de 100 de lei pentru ţevile din apartament. "Anul trecut era mai puţin, vreo 50 de lei. Acum eu dau un milion la ţevi şi un milion jumate, două la gaz pentru centrală. Am cerut lămuriri şi mi-au spus că nu s-a făcut calculul corect anul trecut şi că dacă fac scandal mă pune să plătesc şi din urmă la fel, pe iarna trecut", a spus Sergiu Radion.

ISTA nu a oferit un răspuns

Contactaţi telefonic în urmă cu mai bine de o săptămână, cei de la ISTA Galaţi au promis că vor oferi explicaţii în cel mai scurt timp. În ciuda faptului că, aşa cum am convenit telefonic, i-am trimis un e-mail directorului Mihai Udrea, urmând să primim o explicaţie, nu ni s-a răspuns. În plus, deşi am sunat din nou, apelul ne-a fost respins.

Pe de altă parte, conducerea Apaterm ne-a confirmat că răspunsurile trebuie să le primim din partea ISTA. "Responsabilitatea acurateţii calculului de repartizare a costurilor aparţine exclusiv - în cazul asociaţiilor cu repartitoare - acelor firme care le operează şi cu care asociaţia de proprietari are, de altfel, un contract pentru asigurarea acestui serviciu. Apaterm nu este parte a acestui contract, facturând către Asociaţia de Proprietari valorile contorizate la limita de proprietate a condominiului şi nu a apartamentelor. Precizăm că preţul de factură a gigacaloriei către populaţie (247,73 lei) nu a suferit nicio creştere în ultimii trei ani", se arată într-un răspuns furnizat de Departamentul Comunicare Apaterm.

"Căldura din părţi" înseamnă cel mult 16 grade în casă

Reporterul "Vieţii libere" a găsit în acel bloc un apartament branşat la reţeaua publică în care caloriferele erau închise. Aşadar, un apartament "încălzit" doar cu ajutorul ţevilor care îl traversează. Cu o temperatură de 7 grade Celsius afară, termometrul de interior arăta miercuri 16 grade, ceea ce înseamnă că locatarii din acel bloc plătesc peste 100 de lei ca să aibă 16 grade în casă. Evident, în condiţiile în care afară era mult mai cald decât în mod normal pentru această perioadă.

 

Citit 12868 ori Ultima modificare Duminică, 02 Februarie 2014 22:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.