Moartea i-a curmat copilăria

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dumnezeu a chemat-o la El după doar şase ani de viaţă tare chinuită – este povestea tristă a Marianei, o copilă din Oancea.

Locuia împreună cu mama şi concubinul acesteia. Rămasă singură, marţi seara, a fost lovită în cap de un măgar, prin curtea casei. Când s-a întors mama, copila trebuie să se fi plâns de dureri. Femeia a dus-o acasă la asistenta de la dispensarul din comună, Neculina Bogatu.

„A adus-o la mine, pe la 20.00, pentru că la dispensar se terminaseră orele de program. Fata a spus că o doare în zona nasului, dar nu prezenta nicio vânătaie sau plagă. I-am spus «Dacă te doare, îţi dau o jumătate de algocalmin şi acasă îţi pui comprese cu ceai de muşeţel». Copilul era vioi, nu prezenta nici un semn de boală. «Şi dacă îţi este rău, vino mâine la ora 12.00, să te consulte domnul doctor» povesteşte asistenta.

A doua zi, mama şi concubinul ei au luat-o pe fetiţă la muncă, la câmp. După-amiază, pe la 18.30 a venit,  tot după program, la mine acasă. Copilul era flasc, aproape în comă. Au sunat imediat la Salvare.

„Am fost solicitaţi să intervenim în cazul unei fetiţe de 6 ani care fusese lovită în cap de un măgar. Se pare că incidentul se petrecuse marţi seara. A doua zi, miercuri, părinţii au luat-o pe copilă la câmp, iar seara asistenta din comună a solicitat Ambulanţa, pentru că fata se simţea rău. S-a deplasat la faţa locului o maşină de la Bereşti, iar asistenta ne-a comunicat că starea copilei este foarte gravă. În foarte scurt timp am fost anunţaţi că fetiţa a decedat”, ne-a declarat directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, dr. Mihai Polinschi.    

Medicul din comună, dr. Ionuţ Codreanu, confirmă varianta asistentei şi spune că femeia nu şi-a adus copilul la medic în timpul programului, ca să o poată consulta.

Primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie, ne-a dat mai multe detalii despre acest caz.

„Mama,  Medican Nicoleta,  este o mare consumatoare de alcool şi de bărbaţi. Plecase după muncă, prin comună şi a lăsat-o pe fată nesupravegheată, acasă. Tragedia s-a produs în curtea casei, iar măgarul care a lovit-o aparţinea familiei. Cu ceva vreme în urmă, cu greu am reuşit să o aducem de femeie la Primărie şi să îi facem dosar ca să primească bani potrivit legii 416 (venitul minim garantat n.r.). Înainte, nu avea chiar nici un venit. I-am dat, de curând, din partea mea un televizor, ca să mai aibă la ce se uita acolo. Păcat de fetiţa asta mică şi fragilă! Azi dimineaţă, când m-am dus să-i dau ajutorul de înmormântare – 5 milioane – era iar beată, afumată!” ne-a declarat primarul Chiriloaie. 

Copila mergea la grădiniţă, în grupa pregătitoare a educatoarei Irina Costache. „Era un copil care doar stătea în clasă. Nu vorbea, nu participa la activităţi, de parcă n-ar fi gândit. Acasă vedea doar bătaie şi muncă. Se juca cu copiii, dar era violentă, îi bătea pe micuţi”, ne-a povestit educatoarea.

Se pare că Mariana a avut probleme acasă dintotdeauna. Asistenta medicală din comună spune că, mai demult, o mai ţinea pe fetiţă sub observaţie. După ce a mai crescut, însă, nu a mai putut să îi poarte de grijă. 

Şeful serviciului rezidenţial din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi, Cristina Tărnăuţanu, a declarat că nimeni nu a sesizat Direcţia şi că acest caz nu se afla în atenţia instituţiei. „A fost un accident nefericit”, a declarat şeful serviciului rezidenţial. 

Directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Costinela Georgescu, ne-a informat cu privire la concluziile medicilor legişti, în acest caz. 

„Potrivit datelor furnizate de Laboratorul de Medicina Legală, fata suferise un traumatism cranio-facial, cu fractură craniană şi edem cerebral. Între momentul lovirii şi deces au trecut 22 de ore. Ne-am autosesizat şi împreună cu Ordinul Asistenţilor Medicali vom efectua o anchetă, având în vedere că asistenta nu a îndrumat familia să îşi aducă imediat copilul la medic”, a precizat dr. Georgescu.

Întrebarea este: câţi oameni şi pentru cât timp o vor plânge pe Mariana?

Citit 801 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.