VIDEO/ CONDUCTA care A EXPLODAT pe strada Domnească NU mai fusese VERIFICATĂ de UN SFERT DE SECOL!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

VIDEO/ CONDUCTA care A EXPLODAT pe strada Domnească NU mai fusese VERIFICATĂ de UN SFERT DE SECOL!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Este cea mai spectaculoasă avarie a sistemului centralizat de termoficare din ultimul sfert de secol


În cursul zilei de ieri, gălăţenii care au trecut prin centrul oraşului au putut vedea unde poate duce războiul dintre societăţile patronate de Consiliul Local Galaţi. Timp de aproape o oră, apa fierbinte a ţâşnit din canalizarea aflată la intersecţia străzilor Domnească şi Gării.

După mai bine de o oră, apa nu a mai sărit din canalizare, cel mai probabil pentru că cineva de la Electrocentrale a oprit efectiv robinetul. În tot acest timp, nicio echipă de intervenţie nu şi-a făcut apariţia la faţa locului, fie că este vorba de echipa de intervenţie a celor de la Electrocentrale, fie că este vorba de echipa de intervenţie a celor de la Apaterm. În timpul acestei avarii, circulaţia a fost mult îngreunată în zonă, iar un maxi-taxi şi o autoutilitară s-au tamponat uşor din cauza vizibilităţii reduse.

Cine plăteşte

Cel mai probabil, sutele de metri cubi de apă caldă ce s-au scurs în ora cu pricina vor fi suportaţi din bugetul Electrocentrale, aşa cum a afirmat şi Mircea Ispas, directorul de producţie de la Apaterm. "Această avarie este cea mai spectaculoasă din ultimii 24 de ani de la Galaţi. Având în vedere că aceste conducte le aparţin, cei de la Electrocentrale vor plăti factura pentru aceste pierderi", a spus acesta.

Pe de altă parte, până când se va rezolva avaria, cei care locuiesc în zona adiacentă celor două străzi vor rămâne fără apă caldă şi fără căldură. Este vorba de blocurile şi casele deservite de punctul termic Mihai Bravu. "De când s-a dat drumul la căldură se putea vedea că ies aburi din acea canalizare. Sunt curios dacă tot noi vom plăti aceste pierderi", a spus unul dintre sutele de gălăţeni care s-au oprit să facă poze cu gheizerul apărut la Galaţi.

Posibile cauze

Nu este pentru prima dată în acesta an când gălăţenii sunt afectaţi de avariiile survenite în reţelele de termoficare. Luna trecută, o mare parte din oraş a rămas fără apă caldă şi căldură, din cauza avariei survenite la conducta magistrală ce deserveşte cartierele Micro 17, 18, 19, 20 şi 21. Una din cauzele respectivei avarii a fost reprezentată de faptul că, din cauza fondurilor insuficiente, cei de la Electrocentrale SA Galaţi nu au reuşit să facă una dintre probele importante ce presupun revizia tehnică a unei instalaţii. De altfel, această situaţie este prezentă în tot Galaţiul.

"Până mâine (n.r. - azi), această avarie va fi rezolvată", a explicat Dorin Ciobotariu, directorul tehnic al celor de la Electrocentrale. "Ţeava respectivă a explodat. Mai mult de jumătate de metru din acea ţeavă este înflorită. Cauza este una cât se poate de simplă. De mai bine de 25 de ani nu a fost schimbată instalaţia în zonă", a explicat aceeaşi sursă. Cât despre probele de presiune, lămuririle vin de la acelaşi oficial. "Încă din anul 1996 nu s-au mai făcut probe de presiune în Galaţi şi cred că în niciun oraş din România care are în continuare sistem centralizat de încălzire. Efectiv nu avem fonduri pentru a efectua această operaţiune complexă", a afirmat directorul tehnic de la Electrocentrale.

 

Citit 3330 ori Ultima modificare Joi, 06 Noiembrie 2014 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.