UPDATE/ O grupare de infractori din județul Galați a ÎNGROZIT Franța! Hoții au adus în țară bunuri de sute de mii de euro
Foto: Hoţii furau televizoare găurind pereţii magazinelor

UPDATE/ O grupare de infractori din județul Galați a ÎNGROZIT Franța! Hoții au adus în țară bunuri de sute de mii de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE: 13 audiaţi, trei arestaţi

Pe lângă bunurile furate, anchetatorii au ridicat 13 persoane, unele bănuite că ar fi făcut parte din grupare, altele ca martori, iar alte şapte au fost reţinute şi ulterior arestate în Franţa.

Persoanele ridicate de poliţişti din locaţiile percheziţionate la Tecuci au fost audiate, trei dintre ele fiind reţinute şi prezentate vineri Curţii de Apel Galaţi pentru confirmarea mandatelor europene de arestare emise de autorităţile franceze pe numele lor. Printre suspecţi sunt, potrivit surselor din cadrul anchetei, şi unele persoane care au deja antecedente penale.

Cele 24 de percheziţii de joi, dintre care 16 în România, au fost posibile datorită cooperării judiciare internaţionale între Tribunalul de Mare Instanţă din Paris şi Parchetele de pe lângă Tribunalele din România. Descinderile din ţara noastră au fost coordonate de IGPR şi la ele au participat jandarmi francezi, sprijiniţi de poliţişti de investigaţii criminale din cadrul inspectoratelor din judeţele unde au avut loc percheziţiile.


Peste 20 de persoane din județul Galați, a căror medie de vârstă este de 30 de ani, sunt suspectate de autoritățile franceze că , în câteva luni, ar fi furat bunuri de peste 350.000 de euro

24 de descinderi simultane, în Franța și România, au fost necesare pentru destructurarea grupării formate din peste 20 de bărbați din minunicipiul Tecuci, care în ultimul an au spart mai multe magazine de pe teritoriul statului străin furând aparatură electronică scumpă, pe care o vindeau mai apoi în țară. Modul de operare al tecucenilor a fost cel care a pus autoritățile franceze în  gardă, hoții având o manieră ciudată de pătrundere prin efracție în obiectivele pe care doreau să le jefuiască.

”Ei supravegheau în prealabil locurile unde acţionau și comiteau furturile prin decuparea, pe timpul nopţii, a pereţilor din tablă, din spatele magazinelor. În cazul în care se declanșa alarma, echipele de intervenţie nu observau nimic în neregulă cu căile de acces obişnuite în incinta magazinului şi nici lipsa produselor electronice cu valoare mare”, explică cms. șef. Emil Tudor, șeful Servicilui Asistență Judiciară și Polițienească Internațională în cadrul Direcției Investigații Criminale a IGPR.

Prin aceste metode, membrii grupării au reușit să fure televizoare scumpe, unități de calcul și alte echipamente electronice, pe care le trimiteau mai apoi în țară, fie prin intermediul unor persoane fizice, fie a unor firme de curierat sau chiar prin firme de transport, în schimbul unor comisioane. Odată ajunse la  Tecuci, bunurile furate erau vândute. Valoarea prejudiciului estimat până la acest moment este de peste 350.000 de euro.

13 tecuceni duși la audieri

Perchezițiile de astăzi au avut loc atât la Tecuci, cât și în alte județe, respectiv Bacău, Arad și Satu Mare, dar și în mai multe locații de pe teritoriul Franței. Pe lângă bunurile furate, anchetatorii au ridicat 13 persoane bănuite că ar fi făcut parte din grupare, iar alte șapte au fost reținute în Franța. Printre suspecți sunt, potrivit surselor din cadrul anchetei, și unele care au deja antecedente penale. La această oră, au loc audieri ale persoanelor ridicate de polițiști din locațiile percheziționate, urmând ca autoritățile franceze să emită mai multe mandate europene de arestare, pe care Poliţia Română va trebui să le pună în executare.

 Cele 24 de percheziții de astăzi, dintre care 16 în România, au fost posibile datorită cooperării judiciare internaţionale între Tribunalul de Mare Instanţă din Paris şi Parchetele de pe lângă Tribunalele din România. Descinderile din țara noastră au fost coordonate de IGPR și la ele au participat jandarmi francezi, sprijiniți de polițiști de investigații criminale din cadrul inspectoratelor din județele unde au avut loc perchezițiile.

Citit 4948 ori Ultima modificare Vineri, 14 Noiembrie 2014 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.