I s-a refuzat dreptul de a vota, deşi Constituţia i-l garantează!

I s-a refuzat dreptul de a vota, deşi Constituţia i-l garantează!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cazul unei doamne din Sibiu, care şi-a dorit să voteze la Galaţi demonstrează, încă o dată, dacă mai era nevoie, că unele dintre reglementările legale aflate în vigoare încalcă drepturile fundamentale ale cetăţenilor garantate chiar de Constituţie.

Elena Banyai, o sibiancă în vârstă de 93 de ani, cadru didactic de profesie, aflată la Galaţi în îngrijirea fiicei sale, netransportabilă din cauza unor probleme de sănătate, nu şi-a putut exercita dreptul de a vota, deşi a făcut toate demersurile legale pentru a putea să-şi aleagă preşedintele, solicitând pe data de 15 noiembrie urna mobilă. Răspunsul primit a fost unul absurd: pentru că nu avea domiciliul în judeţul Galaţi, Elenei Banyai nu i s-a permis să voteze cu urna mobilă. În această situaţie, singura variantă posibilă ar fi fost dacă familia ar fi transportat-o pe bătrână pe braţe până la Secţia de votare nr. 127. Abia atunci i s-ar fi permis să îşi exercite dreptul de vot! Asta cu toate că,  după cum ne-a spus Maria Banyai Turtă, fiica sibiencei, în anul 2012 bătrânei i s-a permis, totuşi, să voteze în Şiviţa!

L-am întrebat pe Andi Mihalache, directorul Filialei Sud-Est a Autorităţii Electorale Permanente şi purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean, ce spune legea în acest caz. „Singurele excepţii se aplică persoanelor internate şi celor aflate în azilele de bătrâni. Nu poate vota cu urna mobilă, ci doar pe lista suplimentară, întrucât nu are domiciliul în Galaţi”, ne-a declarat Andi Mihalache.

Citit 1056 ori Ultima modificare Duminică, 16 Noiembrie 2014 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.