Fănică, din plasament în comă

Fănică, din plasament în comă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un copil, care-şi purta singur de grijă, e în comă profundă * El ar putea pieri otrăvit ca o buruiană * Încă o victimă a substanţelor organofosforice * Şi asta deoarece erbicidele, extrem de toxice, se pot procura fără restricţii * "Protecţia copilului" a fost în weekend *

Descoperit din întâmplare

Un copil în vârstă de 11 ani, Toma Fănică, din comuna Cudalbi, se zbate între viaţă şi moarte la secţia Anestezie Terapie Intensivă  a Spitalului Clinic de Urgenţă, după ce s-a otrăvit cu o substanţă utilizată ca erbicid.

Băiatul, abandonat de părinţi, se afla în plasament la o vârstnică, bolnavă şi, din câte am aflat, imobilizată la pat de ceva timp. El îşi purta de grijă atât cât o poate face un copil de vârsta lui. În circumstanţe deocamdată necunoscute, sâmbătă după-amiază, Fănică a băut dintr-o sticlă cu un conţinut de culoare maro care se pare că era Glifosat, un erbicid (pentru combaterea buruienilor din culturile agricole) pe cât de eficient pe atât de toxic. 

În scurt timp, copilului i s-a făcut rău şi starea sa a devenit din ce în ce mai gravă până când a intrat în comă. Ar fi murit dacă n-ar fi venit întâmplător o femeie din vecini care voia să vadă ce mai fac cei doi. Vecinii au telefonat la 112 şi o ambulanţă de la substaţia Tecuci a sosit în câteva minute şi l-a transportat pe copil la Secţia Pediatrie a Spitalului Municipal „Anton Cincu”.

În comă de gradul III

Medicul de gardă a recunoscut simptomele intoxicaţiei cu un compus organofosforic (pupila micşorată, deprimarea respiratorie, ritmul cardiac cu mult sub cel normal, abia sesizabil, hipersalivaţie, contracţii musculare fasciculare etc.) şi i-a administrat ca antidot atropină. Nu mai puţin de 16 fiole (faţă de maximum 4) întrucât starea copilului era critică ! Între timp, spitalul a solicitat ajutorul SMURD.

După cum ne-a informat dr. Angel Trifan, coordonatorul UPU-SMURD, echipajul condus de dr Banacovschi a pornit spre Tecuci la ora 22.06 şi, gonind nebuneşte, a ajuns după 35 de minute:

„Copilul a fost preluat de echipajul SMURD în comă profundă, de gradul III, starea lui fiind foarte gravă. Pe drum, dr Banacovschi i-a mai administrat încă 8 fiole de atropină. A fost internat la ATI şi din informaţiile pe care le am despre caz, şi la această oră (ieri în jurul prânzului), starea copilului este în continuare gravă”.

Specialiştii consideră că revenirea dintr-o comă de gradul III poate fi considerată drept o minune, aşa încât pronosticul rămâne rezervat.

Otravă la liber

Aflând detaliile acestei tragedii nu poţi să nu  te întrebi ce naiba căuta acea sticlă de Glifosat la îndemâna unui copil? Ei bine, aşa cum în casele orăşenilor se găsesc chimicale otrăvitoare destinate igienizării, la ţară, gospodarii au „în casă” (din păcate, la propriu!), erbicidele care-i scutesc de truda prăşitului în grădină. Dai cu otrava pentru buruieni şi gata.

Dincolo de riscul ingestiei prin consumul legumelor astfel tratate sau al ingestiei accidentale, când erbicidul este confundat cu o băutură alcoolică (şi se întâmplă adesea), există şi cel al utilizării otravei organofosforice pentru suicid.

Tentativele de sinucidere cu substanţe organofosforice sunt obişnuite pentru personalul medical care acordă asistenţă de urgenţă. Şi asta din cauza unei absurdităţi. Dacă antibioticele sau Distonocalmul nu se pot obţine de la farmacie decât cu reţetă, compuşii organofosforici se pot procura din magazinele specializate „la liber”.

Măcar că pe ambalajul produsului Glifosat  scrie că produce leziuni oculare grave, că este toxic pentru păsări, animale de curte şi peşti (culmea, pe etichetă, oamenii nu sunt menţionaţi!), că trebuie utilizat numai cu mască şi echipament de protecţie, că în timpul utilizării nu trebuie să se ducă mâna la gură (mâncând, bând sau fumând), că nu trebuie aruncat în mediul înconjurător şi mai ales nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor.

Fiind vorba despre un copil instituţionalizat, aflat în plasament, am dorit să aflăm dacă în urma tragicului incident s-a sesizat şi implicat Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului.

Impresionaţi de cele întâmplate, am pierdut din vedere că e duminică. La instituţia respectivă ne-a răspuns doar portarul. Asta după ce am încercat fără succes să o contactăm pe telefonul mobil pe purtătoarea de cuvânt a DPC Galaţi. Prin urmare, nu ne rămâne decât să presupunem că astăzi va fi demarată o anchetă...

Citit 1937 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.