IADUL ALB de o zi/ "Filmul" VISCOLULUI care a BLOCAT GALAŢIUL (FOTO&VIDEO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

IADUL ALB de o zi/ "Filmul" VISCOLULUI care a BLOCAT GALAŢIUL (FOTO&VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prima ninsoare serioasă din acest an a provocat, luni, 29 decembrie, haos în municipiul şi judeţul Galaţi, care au fost paralizate de zăpadă şi viscol. Deşi s-au declarat pregătite, încă de duminică, să înfrunte urgia iernii, autorităţile au fost îngenuncheate din nou de natură. Circulaţia rutieră a fost închisă pe mai multe căi de comunicaţii, iar Galaţiul a fost izolat de restul ţării. Sute de oameni au rămas fără energie electrică, iar pe drumurile din judeţ până şi utilajele de deszăpezire au fost blocate în nămeţi. În oraş, mijloacele de transport în comun au rămas blocate în trafic din cauza zăpezii depuse pe şine şi pe carosabil.

Ora 3,00. În timp ce în municipiu ploua, iar vântul bătea cu putere, în judeţ cădeau primii fulgi de zăpadă. Din ordinul prefectului Dorin Otrocol, grupa operativă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (care reuneşte reprezentanţi ai ISU, Poliţiei, CJ, Secţiei de Drumuri Naţionale, Ambulanţei şi funcţionează în regim de permanenţă) fusese deja activată, de la ora 19,30.

Ora 4,00. Ninsoarea s-a instalat în tot judeţul Galaţi şi, din cauza vântului puternic, care viscolea zăpada, s-a luat prima măsură preventivă, la ora 04,30: închiderea DN 24D, pe sectorul DN 26 - Cuca - Vârlezi. În acest timp, pe celelalte drumuri din judeţ se circula în condiţii de iarnă.

Ora 5,00. La solicitarea Inspectoratelor de Poliţie din Buzău şi Brăila, accesul pe DN 2B a fost restricţionat pentru autovehiculele cu masă mai mare de 3,5 tone.

Ora 9,00. În municipiul Galaţi, autobuzele, tramvaiele, troleibuzele şi microbuzele patinau, la propriu, pe străzile principale. Mai mult, câteva mijloace de transport în comun au rămas blocate, pentru câteva minute, în trafic. La primele ore ale dimineţii au fost înregistraţi şi primii copaci doborâţi de vânt, care au produs pagube materiale.

 

În Micro 19 (Sursa foto: Grupul şoferilor din Galaţi - Facebook)

 

Ora 10,30. Judeţul Galaţi era deja izolat, întrucât, la solicitarea autorităţilor din Brăila şi Vrancea, toate căile de comunicaţii care fac legătura cu cele două judeţe au fost închise. Totodată, şapte sectoare de drum judeţean au fost închise: DJ251 G Corni - Vârlezi, DJ 242 E Oancea - Roşcani, DJ 261A DN 24 - Scânteieşti, DJ 254 Iveşti - Călmăţui, DJ 253 Umbrăreşti - Cudalbi - Băleni, DJ 242 D Suceveni - Băneasa şi DJ 242 H Valea Mărului - Corod.

Ora 11,00. Cinci localităţi au rămas fără energie electrică, din cauza viscolului puternic, care a doborât crengi pe firele de înaltă tensiune. Totodată, zeci de trenuri ce fac legătura între Bucureşti, Constanţa şi Galaţi au fost anulate, în timp ce alte trei au fost blocate pe traseu. Trenurile din Galaţi spre Tecuci şi Mărăşeşti nu au mai circulat în a doua parte a zilei.

Ora 11,30. Cartierele I.C.Frimu, Aurel Vlaicu, Fileşti, Micro 13, 14, 38, 39 A, B, C şi 40 au avut presiune redusă la apă, din cauza unei avarii majore la alimentarea cu energie electrică a Staţiei de captare a apei de la Şerbeşti. Troleibuzele şi tramvaiele au fost retrase de pe traseu, iar municipalitatea a permis transportul gratuit cu autobuzele, până miercuri.

 

Foto Bogdan Codrescu

Ora 13,00 Cinci autobuze Transurb au fost blocate la capătul de linie din Gara CFR. Timp de câteva ore, nu s-a putut circula pe cele cinci trasee care duc la Gară - 9, 29, 22, 20 şi 26. Pe mai multe străzi principale, precum Siderurgiştilor, se circula doar pe un singur sens. Pietonii au fost nevoiţi să meargă pe marginea străzii din cauză că trotuarele erau impracticabile, întrucât zăpada depăşea 50 de centimentri.

Ora 14,00. Viscolul puternic a smuls din rădăcină un plop din curtea bisericii „Trei Ierarhi” (Mazepa II). Copacul a avariat serios trei autoturisme şi gardul instituţiei religioase. Acestea fiind cele mai importante pagube din cauza prăbuşirii unui copac:

 

Video Mihai Angheluţă

Ora 15,00 DN 25 Galaţi - Tecuci a fost închis din cauza viscolului, la fel şi DN 24D, pe sectorul Bălăbăneşti - Cuca - DN 26. Totodată, mai multe sectoare ale unor drumuri judeţene au fost blocate din cauza sulurilor de zăpadă. Este vorba despre DJ 242H Valea Mărului - Corod, DJ 242 D Suceveni - Băneasa, DJ 242E Oancea - Roşcani, DJ 251G Corni - Vârlezi, DJ 253 Umbrăreşti - Cudalbi - Băleni, DJ 254 Iveşti - Călmăţui, DJ 255 DN 25 - Slobozia Conachi, DJ 261A DJ 261 - DN 24 D. Nu mai puţin de 35 de persoane şi 20 de autoturisme erau blocate în Şendreni, iar un tren, cu 35 de călători, era oprit din circulaţie pe ruta Galaţi - Bârlad, la km 5.

Numărul localităţilor fără energie electrică crescuse la şase, conform raportărilor oficiale. Este vorba despre Iveşti, Schela, Tuluceşti, Umbrăreşti, Odaia Manolache şi Vanatori, dar se înregistrau şi zeci de deranjamente individuale în municipiul Galaţi.

După ora 16,30, ninsoarea şi viscolul încetaseră şi se lucra la deszăpezirea drumurilor blocate şi la alimentarea cu energie electrică a localităţilor.

La ora 22,30, la închiderea ediţiei, şapte localităţi gălăţene se aflau încă în beznă. Cea mai grea situaţie era la Schela, unde pana de curent dura deja de peste 24 de ore. În cursul zilei de 30 decembrie vom reveni cu amănunte privind evoluţia situaţiei.

Citeşte şi: Traficul feroviar, RESTRICŢIONAT în continuare din cauza viscolului

Citit 4732 ori Ultima modificare Marți, 30 Decembrie 2014 22:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.