SCANDAL mocnit în Bădălan/ Agrogal vrea EVACUAREA "CHIRIAŞILOR", dar locatarii nu se lasă duşi
Foto: Foto: Corina Dobre

SCANDAL mocnit în Bădălan/ Agrogal vrea EVACUAREA "CHIRIAŞILOR", dar locatarii nu se lasă duşi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Oamenii se plâng că li se încalcă drepturile, în timp ce societatea susţine că mulţi dintre locatari îşi bat joc de imobile


Acum câteva zile, mai mulţi tineri care locuiesc în cartierul Bădălan, în clădirile ce aparţin firmei Agrogal, au venit la redacţie pentru a se plânge că societatea îi ameninţă cu evacuarea şi că reprezentanţii acesteia îi obligă să-şi demoleze construcţiile pe care le-au ridicat în apropierea locuinţelor. Aceştia au depus, de altfel, în aceeaşi zi, o sesizare la Garda de Mediu împotriva societăţii, acuzând tăieri ilegale de copaci şi depozitări necontrolate de deşeuri.

Viaţa în mizerie

La vizita noastră în cartier ne-a întâmpinat un peisaj dezolant. De la distanţă, locuinţele abia se zăreau, din cauza buruienilor de toate felurile, iar accesul în zona în care se află blocurile a fost extrem de dificil din cauza noroaielor. În apropierea clădirilor, multe dintre ele foarte degradate, se aflau un maldăr de gunoaie şi tot soiul de construcţii improvizate, unele pe post de magazie, altele pe post de coteţe pentru păsări. Gunoi şi mizerie, însă, erau pretutindeni.

Am stat de vorbă cu un pensionar, care ne-a declarat că urma să-şi pună la pământ o construcţie improvizată, iar în apropierea căii de acces în micul „ghetou” alte câteva persoane lucrau la dezmembrarea unor construcţii. Mulţi dintre cei care locuiesc în clădirile Agrogal s-au ferit, însă, să stea de vorbă cu noi.

Ce spune societatea

Directorul general al Agrogal Galaţi, Dragomir Dumitrache, ne-a declarat că, an de an, societatea pe care o conduce îi notifică pe "chiriaşi" să părăsească imobilele, din cauză că nu le întreţin şi fac mizerie. "Din 2004, de când am venit aici, primesc în fiecare an notificare să părăsească apartamentele, pentru că acolo este o zonă improprie pentru locuit. Sunt blocuri care, la parter, au noroi, au apă, sunt scufundate (…) Noi nu le-am făcut contracte de chirie. Plătesc doar utilităţile pe care le exploatează. Firmele de utilităţi nu au vrut să le facă contracte individuale, pentru că ştiau că vor ieşi în pierdere, aşa cum ni se întâmplă nouă, din cauză că ei nu plătesc. Dar eu sunt obligat să facturez, pentru că ANAF mă ia la întrebări. Nu le-am stabilit nicio chirie. Le-am spus: cu banii de chirie întreţineţi-vă spaţiile. Ei, din contră, le-au distrus. N-au vrut să coopereze în niciun fel până în prezent. Noi făceam curat, gunoiul noi îl plătim, ei nu plătesc mai nimic. I-am notificat să părăsească apartamentele pentru că este o zonă industrială. Dacă nu vindem terenul, vom construi un siloz mare acolo. Ne propunem să închidem activitatea de închiriere de spaţii de locuit, pe care am moştenit-o la preluarea firmei. Nu ne este propice. În rest, nu avem nimic cu ei. Adevărul este că nu toţi sunt răi, însă din cauza unora suferă şi ceilalţi. I-am păsuit, sunt 11 ani de când tot spunem că aici nu se poate locui. Până acum, nu le-am desfiinţat construcţiile acelea ilegale, coteţe, grajduri şi ce mai au. Firma nu mai este însă dispusă să îi ţină, în condiţiile actuale. Dacă Agrogal îşi propune construirea silozului în planul de investiţii, acele construcţii vor fi date jos”, ne-a spus directorul general al Agrogal.

Dragomir Dumitrache a mai afirmat că, în urmă cu aproximativ nouă ani, a propus Primăriei să preia o suprafaţă de şapte hectare din Bădălan, inclusiv locuinţele, în schimbul imobilului de pe strada Gării, în care se află sediul Agrogal, însă municipalitatea nu a fost de acord.

Printre cele peste 100 de persoane care locuiesc în clădirile Agrogal sunt şi patru familii ale unor angajaţi ai firmei, care însă nu creează probleme, conform reprezentantului societăţii.

Citit 6095 ori Ultima modificare Vineri, 13 Martie 2015 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.