GROPILE din CENTRU, în care şoferii îşi RUP MAŞINILE, aşteaptă salvarea europeană (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GROPILE din CENTRU, în care şoferii îşi RUP MAŞINILE, aşteaptă salvarea europeană (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zona centrală a oraşului se "remarcă" prin câteva artere mari care stau extrem de prost la capitolul calitate a asfaltului * Pe anumite segmente, lucrările la infrastructura de canalizare paralizează circulaţia de luni bune


Locuitul sau deplasarea cu maşina prin zona centrală a Galaţiului nu reprezintă neapărat o facilitate din punct de vedere al stării drumurilor. Străzi mai mari sau mai mici, mai demult sau mai recent atinse de reabilitare se înscriu în trista galerie a arterelor pe care mai bine le ocoleşti decât le înfrunţi. Şi cum totuşi aşa ceva nu este posibil, pentru că printre străzile deficitare se numără rute importante, care fac legătura între puncte opuse ale municipiului, este bine să ştim cam pe unde ne pândesc capcanele.

Basarabiei - Traian, axa groazei

Basarabiei şi Traian sunt două străzi pe care nu se poate să nu ajungi, dar pe care cu siguranţă îţi vei blestema zilele. Strada Traian, care străbate municipiul de la sud la nord, este paralizată de şantiere de anul trecut, echipele de muncitori de la trei firme lucrând la reţeaua de canalizare şi de apă potabilă. În ciuda promisiunilor lansate în toamna lui 2014, potrivit cărora multe lucrări ar fi trebuit încheiate până la Revelion, şi acum, dacă ajungeţi în zona Pieţei, a intersecţiei cu Basarabiei sau la Parcul Rizer vă veţi trezi în situaţia de a face cale întoarsă. Dacă reuşiţi să evitaţi şantierele, nu vă faceţi iluzii prea mari că veţi putea circula civilizat, pentru că gropile, noroiul şi denivelările sunt la ele acasă.

Cealaltă arteră importantă cu care Traian se intersectează, Basarabiei, a avut o scurtă perioadă de „drum bun”. În prezent, cel puţin de la intersecţia de la Baia Comunală şi până dincolo de Mihai Bravu, artera este o îmbinare nefericită de găuri, asfalt scorojit şi gropi, mai cu seamă pe lângă liniile de tramvai, care sunt, în multe locuri „suspendate”, după ce macadamul şi asfaltul care le susţinea s-au măcinat.

Situaţia este şi mai dezastruoasă odată ce înaintaţi pe drumul spre Giurgiuleşti, Calea Prutului semănând mai mult cu suprafaţa Lunii decât cu o şosea aflată în prelungirea unui drum european. De la Piaţa Ruşilor spre Port Bazinul Nou e bine să vă înarmaţi cu nervi tari şi buget de rezervă pentru reparaţii la maşină. "E un drum numai bun de spart jante şi de stricat suspensii. Nici nu ştii cum să le ocoleşti. Pe o parte vin maşini, pe alta trebuie să ocoleşti gropile. Mă întreb cam ce părere îşi fac străinii care intră în ţară pe la Giurgiuleşti şi primul drum cu care dau faţă în faţă în Galaţi este acesta", spune Alexandru Ciobanu (32 ani).

Vestea cu adevărat descurajantă în ceea ce priveşte cele două străzi mari, respectiv Calea Prutului şi Basarabiei, este că nu vor fi reabilitate prea curând, municipalitatea intenţionând să le includă într-un program de investiţii pe fonduri europene, ce se va derula până în 2020.

Centrul vechi arată... vechi

Pe lista străzilor care au semnificaţie istorică pentru oraş sau poartă denumiri răsunătoare, dar bifează neplăcut la capitolul infrastructură rutieră se înscriu Mihai Bravu, cu al său macadam degradat, plin de gropi şi deniveleri, dar şi Alexandru Ioan Cuza, care pe lângă faptul că este sens unic, mai prezintă şi tot felul de obstacole care cer îndemânare sporită la condus. Nu putem ignora nici zona Pieţei Centrale, cu gropile care marchează străzi precum Cristofor Columb, Sf. Spiridon, Mihai Eminescu, Tecuci sau Serei.

Valea gropilor

Coborând pe Valea oraşului, putem remarca faptul că majoritatea arterelor de aici au fost recent „lucrate”, dar, cu toate acestea, cârpelile ulterioare survenite unor lucrări la reţelele de apă sau gaze au lăsat loc unor denivelări proaspete şi pe alocuri unor găuri care ameninţă să devină gropi, aşa cum se întâmplă pe Dogăriei. Mult mai rea este situaţia de pe strada Gării, pe porţiunea care urcă spre „trepte”, dar şi pe Alexandru Moruzi, unde gropile, asfaltul sărit şi lanţul de cratere din preajma liniei ferate fac această stradă una deloc recomandabilă şoferilor.

Şapte străzi, pe lista neagră

Cea mai recentă raportare a Poliţiei Rutiere privitoare la pericolele de pe carosabil în zona centrală a Galaţiului a evidenţiat şapte puncte în care trebuia intervenit urgent. Dintre acestea, unul a fost deja rezolvat, în speţă strada Carol Davilla. Rămân alte şase, care aşteaptă să fie reabilitate.

"Noi am informat Primăria, ca administrator al drumurilor, în ceea ce priveşte starea următoarelor străzi: Gara 8, Maramureş, Gării (de la intersecţia cu Mihai Bravu către Gara CFR), Al. I. Cuza, Alexandru Măcelaru (între bulevardul George Coşbuc şi Traian) şi Traian (de la Barieră către Metro)", a precizat inspector principal Aurelian Ropotan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi.

Citit 1925 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2015 10:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.