IMPORTANT! Cum veţi putea folosi cardul de sănătate de la 1 mai

IMPORTANT! Cum veţi putea folosi cardul de sănătate de la 1 mai
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Documentul va fi obligatoriu pentru aproape orice serviciu medical, cu excepţia urgenţelor medicale


Aproximativ 435.000 de carduri de sănătate au fost tipărite până în prezent pentru asiguraţii din judeţul Galaţi. Majoritatea au ajuns la gălăţeni prin intermediul Poştei, în vreme ce pentru restul asiguraţii trebuie să meargă fie la medicul de familie, fie la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Documentul va deveni, de la 1 mai, singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani. Iată însă cum va putea fi folosit propriu-zis cardul de sănătate atunci când avem o problemă de sănătate.

La medicul de familie şi la cel specialist

În asistenţa medicală primară (medicina de familie - n.r.) şi în cabinetele medicilor dentişti aflaţi în relaţie contractuală cu CJAS Galaţi va trebui să prezentaţi cardul de sănătate în momentul acordării consultaţiei sau al tratamentului. Şi la medicul specialist (în policlinicile spitalelor - n.r.) cardul va fi folosit în momentul acordării serviciului medical, cu excepţia serviciilor de sănătate conexe actului medical, pentru care nu este necesară prezentarea cardului şi pentru care pacientul trebuie să plătească. Gălăţenii care au nevoie de diferite proceduri clinice pentru reabilitarea medicală sau de acupunctură vor prezenta cardul în momentul acordării acestor servicii medicală. Dacă tratamentul implică prezentarea zilnică la cabinetul de recuperarea sau de acupunctură, asiguratul trebuie să aducă documentul cu ocazia fiecărei şedinţe.

La laboratorul de analize

Pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănătate se face în momentul recoltării probelor în centrele medicale de stat sau private aflate în relaţii contractuale cu CJAS Galaţi. În cazul examenelor de urină şi examenelor de materii fecale, dacă acestea sunt singurele investigaţii recomandate, cardul se utilizează în momentul depunerii probelor la laborator. Dacă sunt recomandate şi alte analize de laborator, documentul trebuie prezentat atunci când personalul medicale recoltează probele de laborator. Pentru investigaţiile de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară, utilizarea cardului se face atunci când asiguratul face respectivele analize.

La internarea în spital

Dacă persoana trebuie să stea internată în spital mai multe zile, cardul va fi folosit în momentul internării şi în cel al externării. Excepţie fac situaţiile în care bolnavii sunt internaţi în urma unei urgenţe medicale. Dacă pacientul este transferat la alt spital, prezentarea cardului nu mai este obligatorie. În cazul spitalizării de zi, prezentarea documentului se face la fiecare vizită, cu excepţia situaţiilor în care criteriul de internare este cel de urgenţă medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în unităţile de primiri urgenţă.

Pentru îngrijirile la domiciliu

Furnizorul de îngrijiri medicale la domiciliu sau de îngrijiri paliative trebuie să aibă asupra sa, atunci când merge la pacienţi, un laptop şi cititorul de carduri. Cardul trebuie folosit în fiecare zi în care se acordă aceste îngrijiri. Pentru dispozitive medicale, este necesară utilizarea cardului de sănătate, dacă dispozitivul medical se ridică de către beneficiar de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale. În situaţia în care ridicarea dispozitivului medical de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale se face de către aparţinătorul beneficiarului - membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică), împuternicit legal - se utilizează cardul sau cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaportul aparţinătorului. În situaţia în care dispozitivul medical este trimis prin poştă, curierat, transport propriu, ori închiriat, prezentarea documentului nu este necesar.

Gălăţenii care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita la CJAS o adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverinţă are valabilitatea de trei luni.


AFLĂ cum poţi solicita un nou card de sănătate

Citit 2874 ori Ultima modificare Luni, 06 Aprilie 2015 21:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.