Unde putem FACE GRĂTARE de 1 MAI fără să luăm amendă (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Unde putem FACE GRĂTARE de 1 MAI fără să luăm amendă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Plaja "Dunărea" figurează în scriptele Gărzii de Mediu ca loc amenajat pentru picnic, dar, potrivit societăţii Gospodărire Urbană, aceasta este închisă * Cu doar patru zone amenajate pentru grătar, se anunţă înghesuială mare de 1 Mai


Cu Zătunul închis pentru modernizare şi cu Plaja "Dunărea" fără autorizaţie de funcţionare şi în curs de predare de la Gospodărire Urbană la Primărie, gălăţenii au rămas cu foarte puţine alternative pentru a încinge un grătar la iarbă verde, într-un spaţiu amenajat şi fără a risca o amendă. Cei care rămân în Galaţi de 1 Mai şi vor musai să mănânce o bucată de carne prăjită deasupra jarului au rămas, în acest an, cu doar patru posibilităţi, respectiv Pădurea Gârboavele, Lacul Vânători, Plaja Brateş şi "La Salcâmi", în apropiere de Zătun.

Cel mai mare loc de agrement

Tradiţionala Pădure Gârboavele se laudă cu cele mai multe grătare, dar şi cu un spaţiu amenajat cât de cât acceptabil, chiar dacă luni, când am mers noi, încă se vedea mizeria lăsată de către clienţii weekendului trecut. Cele 200 de hectare de pădure destinate agrementului (celelalte 200 de hectare fiind arie naturală protejată) le pun la dispoziţie gălăţenilor 100 de grătare, 120 de mese şi 240 de bănci, dacă vor confort, dar şi poieniţe în care oamenii îşi pot să-şi amenajeze grătarul adus de acasă şi să mănânce pe pături întinse direct pe iarbă. Chiar dacă nu arată ca scoase din ţiplă, aici există şi trei locuri de joacă pentru copii, dar şi un teren de fotbal. Totodată, oamenii pot şi campa peste noapte, dacă doresc. Taxa de intrare este de numai un leu, taxă de ecologizare, şi 5 lei taxă pentru maşină.

Administratorul Pădurii, directorul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat, Vali Viorel Sandu, a pus la dispoziţie patru toalete ecologice în zonele amenajate pentru picnic, iar până pe 1 mai oamenii care vor vizita locul de agrement vor avea şi două cişmele cu apă. "Vrem să le oferim oamenilor toate condiţiile, pe lângă mese, grătare şi bănci, avem şi 25 de umbrare. În cazul în care va ploua, să aibă oamenii unde să se adăpostească. Avem coşuri de gunoi în preajma meselor, iar oamenii primesc un sac de gunoi la intrare. De asemenea, angajaţii  noştri curăţă gunoiul menajer, în fiecare dimineaţă", ne-a explicat administratorul.

Potrivit acestuia, oamenii pot sta liniştiţi şi în ceea ce priveşte căpuşele. „Noi vom stropi locurile pentru picnic cu soluţii împotriva căpuşelor, dar, oricum, deocamdată nu sunt, pentru că nu a fost aşa de cald”, ne-a mai spus acesta.

Mai mult, gălăţenii care vor veni în minivacanţa de 1 Mai la Pădurea Gârboavele vor putea vizita gratuit şi Muzeul Satului, situat în apropiere de zonele amenajate pentru grătar. Singura problemă este că la Gârboavele puteţi ajunge doar cu maşina personală sau cu taxiul.

Grătar lângă lac

Lacul Vânători, administrat de societatea Gospodărire Urbană, rămâne destinat mai mult amatorilor de pescuit, pentru că, în rest, grătare nu prea sunt. În acest moment, potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii, zona de agrement pune la dispoziţia cetăţenilor doar cinci grătare, dar se va încerca achiziţionarea sau repararea altor câteva, astfel încât până pe 1 mai să fie disponibile în total 20 de grătare. Taxa de intrare pentru adulţi este de 6 lei, iar pentru elevi, pensionari şi militari de 4 lei. Parcarea auto costă 4 lei, iar pescuitul sportiv (cu o undiţă) costă 10 lei, timp de două ore. Amplasamentul nu are apă curentă, iar scăldatul este interzis. Cum mijloacele de transport în comun au capătul traseelor în Bariera Traian, de acolo trebuie să luaţi taxiul sau să mergeţi pe jos, dacă nu aveţi maşină personală.

Pavilioane şi căsuţe

Dacă până acum, Plaja Brateş era cea mai accesibilă din punct de vedere al transportului, pentru că existau foarte multe maxi-taxi-uri care ajungeau până în Bariera Traian, iar de acolo până la zona de agrement ajungi pe jos în maximum 15 minute, acum lucrurile sunt un pic mai complicate, deoarece doar câteva autobuze ajung în zonă.

Administratorul Complexului de agrement pune la dispoziţie, de 1 Mai, contra unei taxe de intrare de 5 lei pentru adulţi (copiii au gratuitate), 90 de grătare şi 185 de pavilioane cu masă şi bănci. Pentru cei pe care îi toropeşte soarele sau care vor să tragă un pui de somn după grătar sau, pur şi simplu, vor să stea o noapte departe de casă, Plaja Brateş pune la dispoziţie şi căsuţe de două persoane, care pot fi închiriate contra sumei de 50 de lei.

Pescuit, cu tot confortul

„La Salcâmi” este situată la 10 kilometri de Galaţi, spre Vama Giurgiuleşti, pe malul Dunării, lângă Balta Zătun, Cotul Pisicii. Are nu mai puţin de cinci hectare şi este compusă dintr-un bazin de 1,5 hectare şi şapte de 0,5 hectare. Bălţile sunt populate cu crap de Dunăre, toate dimensiunile, şi cu caras. Fiecare bazin conţine aproximativ o tonă de peşte, potrivit site-ului Complexului de agrement. "La Salcâmi" pune la dispoziţia celor dornici de relaxare pontoane, mese, scaune, instalaţie de sonorizare, bucătărie, grătare, teren de tenis, frigider şi internet. Bazinul mare poate fi închiriat contra sumei de 300 de lei plus 10 lei de persoană pe zi, iar cele mici contra sumei de 200 de lei plus 10 lei de persoană pe zi. În cpmplex se poate însă ajunge doar cu maşina personală.

Lipseşte autorizaţia de funcţionare

Chiar dacă Garda de Mediu a inclus Plaja "Dunărea" şi anul acesta pe lista zonelor amenajate pentru picnic, potrivit societăţii Gospodărire Urbană acesta este închisă, pentru că nu are autorizaţie de funcţionare.

Situaţia este incertă şi pentru că, tocmai în aceste zile, se face predarea ei către Primărie. Purtătorul de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia, ne-a spus că nu se mai ocupă ei de Plaja "Dunărea", în timp ce purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, ne-a declarat că plaja ţine de Gospodărire Urbană.

Teoretic închisă, la Plaja "Dunărea" era, luni, o mizerie de nedescris, în zona unde în anii trecuţi erau amenajate grătarele. Acum nu mai e nici urmă de loc amenajat pentru foc, au rămas numai băncile şi mesele din piatră. Locul aşa-numit pentru picnic arată ca părăsit. Cu toate acestea, erau urme vizibile că gălăţenii aprinseseră recent focul acolo, direct pe sol.


Gălăţeni, iată PROGRAMUL DISTRACŢIEI DE 1 MAI în Galaţi!

Citit 8458 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Aprilie 2015 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.