Scandal în centrul oraşului/ Un gălăţean acuză Primăria de abuz (VIDEO)

Scandal în centrul oraşului/ Un gălăţean acuză Primăria de abuz (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un gălăţean acuză Primăria de abuz, după ce, ieri dimineaţă, angajaţi ai societăţii Gospodărire Urbană, cu sprijinul Poliţiei Locale, au demolat poarta de acces către proprietatea sa, din strada Bălcescu nr. 5. Damian Dumitru, fiul proprietarului, susţine că Primăria a venit şi a demolat poarta fără a avea niciun document justificativ. Povestea este însă lungă şi încurcată.

Istoria unui scandal

Scandalul musteşte încă din 2010, când, potrivit lui Damian Dumitru, familia sa a cumpărat imobilul de pe Bălcescu 5, de la societatea Loconfort, odată cu calea de acces şi poarta. „De când am achiziţionat imobilul, Primăria m-a somat să demolez poarta, pentru că eu am construit-o alături de tatăl meu. Aceasta motivează cu Legea 50/1991 privind executarea lucrărilor de construcţie şi spune că este construită într-o zonă de protecţie a monumentelor istorice. Eu nu am demolat-o, pentru că am documente (contract de vânzare- cumpărare, schiţă cadastrală) care confirmă că poarta era de dinainte de a cumpăra eu. Până să cumpărăm, am fost chiriaşi ai Primăriei. Primarul vrea terenul, dar terenul e la mine. Mă intimidează să renunţ la ce e al meu”, ne-a spus omul care acuză primarul că ar avea „combinaţii” în zonă. Aşa cum ne povesteşte Dumitru Damian, în 2013, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, în urma unei sesizări a Poliţiei Locale, a dispus cercetări pentru infracţiunea executării fără autorizaţie a porţii. „În urma cercetărilor, s-a dat NUP, neînceperea urmării penale. Există şi un referat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie cu propunere de neîncepere a urmării penale, pentru că avem schiţă cadastrală, în care este menţionată existenţa unui gard de fier”, a mai spus fiul proprietarului.

Notificările de desfiinţare au continuat şi în 2015. În 24.03.2015, prin dispoziţie de primar, se solicită din nou desfiinţarea porţii. Proprietarul a contestat dispoziţia primarului în Instanţă. În 4 mai 2015, Primăria Galaţi trimite familiei Damian o adresă precum că, pentru că a fost sesizată instanţa, „până la soluţionarea conflictului nu se poate interveni”, pentru desfiinţare. Damian Dumitru şi tatăl său, Damian Ioan, susţin că termenul de soluţionare al conflictului era ieri, 8 mai, dar instanţa a rămas în pronunţare şi luni se va decide. „Dacă luni se dovedeşte că eu am avut poarta, să îmi spună mie cum pun în executare, dacă mie mi-au luat poarta? De ce s-a intervenit înainte de soluţionarea conflictului?”, mai întreabă omul.

Care este poziţia municipalităţii

Primăria municipiului Galaţi ne-a explicat motivele pentru care a acţionat în acest fel. „Poarta respectivă a fost demolată pentru că nu avea autorizaţie de construcţie şi îngrădea dreptul de acces al altor cetăţeni pe proprietatea lor. Instanţa nu a dispus suspendarea punerii în executare a dispoziţiei de demolare, deci a fost pusă în executare”, ne-a informat Biroul de Presă al Primăriei Galaţi. Deşi întotdeauna a existat o poartă acolo, familia Damian a schimbat gardul metalic existent cu unul din grilaj metalic şi folie de policarbonat, aceasta fiind şi acţiunea care li se reproşează. Potrivit Poliţiei Locale, conform Legii 50/1991, constituie infracţiune executarea lucrărilor de construcţii într-o zonă a protecţiei monumentelor istorice.

Citit 4575 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2015 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.