Pacienţi pe TARGĂ transportaţi prin PLOAIE, la Spitalul Judeţean Galaţi

Pacienţi pe TARGĂ transportaţi prin PLOAIE, la Spitalul Judeţean Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O lucrare de reabilitare a Unităţii de Primiri Urgenţe din Spitalul Judeţean Galaţi le-a creat mari probleme pacienţilor şi cadrelor medicale. Este vorba despre turnarea unei şape de ciment pe un coridor care face legătura dintre spital şi UPU. Şapa a fost turnată în cursul zilei de sâmbătă, iar constructorul a susţinut că respectivul culoar nu se va putea folosi timp de 72 de ore. Acesta a fost motivul pentru care conducerea spitalului a remis sâmbătă un comunicat de presă, prin care a informat populaţia că pacienţii vor fi transportaţi, timp de două, maximum trei zile, din UPU spre spital, prin policlinică, pentru ca respectiva şapă de ciment să se usuce. "Lucrările în Unitatea de Primiri Urgenţe durează de aproximativ doi ani, ne apropiem de sfârşitul lor. A rămas o porţiune intermediară, de legătură între cele două tronsoane, unul reabilitat, unul nereabilitat. În aceste condiţii, constructorul ne-a convocat pentru turnarea unei şape pe această porţiune. Ni s-a spus că de luni se poate călca pe această şapă, lucru pe care l-am adus şi la cunoştinţa domnului preşedintele al Consiliului Judeţean, a domnului prefect şi a Direcţiei de Sănătate Publică", ne-a explicat medicul Mihaela Debita, managerul Spitalului Judeţean Galaţi.

Termen depăşit

Termenul însă s-a prelungit, iar vremea s-a stricat, dându-le mari bătăi de cap cadrelor medicale şi pacienţilor. Astfel, bolnavii, unii dintre ei pe targă sau în cărucioare cu rotile, au fost scoşi din spital prin policlinică şi apoi transportaţi prin parcare, prin ploaie, pentru a fi duşi la UPU. Aceeaşi metodă s-a aplicat şi pentru pacienţii din UPU care urmau să ajungă în spital. Cadrele medicale au avut grijă să îşi protejeze pacienţii cât mai bine cu putinţă, cu umbrele sau cu folii de plastic, dar situaţia a nemulţumit pe toată lumea. "Supărarea noastră este că, dacă ne-ar fi spus de la început cât durează, ne organizam altfel. Nu mai turnam şapa sâmbătă, o turnam marţi, dar aveam suficient timp să ne organizăm şi să găsim o soluţie optimă pentru pacienţi. Cum sâmbătă vremea era favorabilă, am spus că nu se poate întâmpla nimic dacă ne vor permite accesul de marţi. Astăzi (n.r. - marţi) a început să plouă, iar constructorul ne-a spus că nu avem decât să plătim noi şapa, pentru că ei nu pot accepta să treacă targa sau căruţul pe acea zonă, încât trebuie să se usuce. Mai mult, vor să toarne şi vopseaua şi abia apoi să ni se permită accesul total", a adăugat managerul unităţii sanitare.

Soluţie de urgenţă

Ţinând cont de aceste aspecte, conducerea spitalului a căutat de urgenţă o soluţie, astfel încât pacienţii să aibă cât mai puţin de suferit, mai ales că ploaia şi frigul pot crea probleme pentru mai multe zile. "Singura măsură pe care o putem lua, pentru a nu strica ceea ce s-a făcut deja, este să facem un contract, pe care de astfel l-am şi întocmit, cu o salvare privată, care să transporte pacienţii, mai ales pe cei aflaţi în stare gravă, de la UPU la una dintre intrările spitalului şi invers", a conchis Mihaela Debita.

Această variantă presupune şi costuri suplimentare pentru Spitalul Judeţean, dar nu se putea apela la maşinile Serviciului Judeţean de Ambulanţă, pentru că acestea sunt în circuit pentru transportul bolnavilor către spital. Prin urmare, costurile impuse de această măsură vor creşte, cel mai probabil, valoarea lucrării de reabilitare a Unităţii de Primiri Urgenţe.

Foto Teodora Miron

Citit 3921 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Noiembrie 2015 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.