Medicul de la Tecuci acuzat de malpraxis spune că e NEVINOVAT
Foto: Sursa foto: Internet

Medicul de la Tecuci acuzat de malpraxis spune că e NEVINOVAT
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În urma articolului „Două mame îi aduc acuzaţii grave unui medic” - CLICK AICI PENTRU DETALII, publicat în ziarul nostru din data de 2 august, am primit pe adresa redacţiei punctul de vedere al medicului Mohamed Asaad, care în ziua documentării articolului nu a putut fi contactat telefonic şi nici nu a fost găsit la spital sau la cabinetul său privat.

Iată ce spune medicul ginecolog de la Tecuci pentru fiecare dintre cele două paciente care i-au adus acuzaţii:

„În cazul pacientei Marcela Căulia, nu am nicio vină în ce priveşte decesul copilului Căulia Denis-Ştefan, născut viu la data de 26.07.2016 ora 10,45 prematur (32 săptămâni) prin operaţie de cezariană.

Aşa cum rezultă din raportul de necropsie al Serviciului Clinic de Medicină Legală Galaţi, decesul s-a constatat de medicul neonatolog al Spitalului Municipal Anton Cincu Tecuci, la ora 13,00. Cauza decesului a fost datorată malformaţiilor congenitale.

Pacienta a fost sub observaţia mea în decursul sarcinii. La consultaţiile ecografice efectuate de subsemnatul, sarcina era normală. Deoarece nu se puteau depista malformaţii congenitale ale organelor interne, am indicat pacientei la data de 11.04.2016, când sarcina era la 20 de săptămâni, să efectueze control ecografic de morfologie fetală la medici de specialitate imagistică obstetrică şi ginecologie cu aparatură ecografică specială, lucru specificat şi în registrul de consultaţii.

Subsemnatul nu aveam cum să depistez malformaţiile congenitale de natura celor constatate la necropsie.

Cu alte cuvinte, moartea copilului, intervenită la trei ore după naşterea sa, sub supravegherea medicului neonatolog, date fiind malformaţiile respective, era iminentă şi niciun medic nu poate fi făcut vinovat.

Presupunând că un medic imagist de specialitate în morfologie fetală ar fi depistat malformaţiile respective, copilul tot nu ar fi trăit. Cel mult se lua măsura întreruperii cursului sarcinii, dacă se constata că este pusă în pericol viaţa mamei.

În cazul pacientei Ştefana Rusu, de asemenea, nu am nicio culpă în ceea ce priveşte moartea copilului acesteia, făt decedat intrauterin. Pacienta a fost internată şi consultată de medicul de gardă, specialist în obstetrică ginecologie, care a depistat moartea intrauterină a fătului.

La ultima consultaţie a controlului sarcinii, copilul era viu şi sarcina normală.

Din raportul de necropsie rezultă că moartea intrauterină a fătului s-a datorat unui ”nod fals” al cordonului ombilical deasupra inserţiei placentei cu 15 cm, (în fapt o ştrangulare a cordonului) care a produs neirigarea cu sânge a fătului, ceea ce produs decesul. Acest tip de accidente intrauterine destul de rare se pot produce datorită unor spasme ale cordonului fătului, sau mişcări ale mamei care pot duce la astfel de întâmplări nefericite.

Vreau să subliniez faptul că de mai multă vreme sunt victima unei atitudini xenofobe, exacerbate în ultima vreme, aceste cazuri fiind folosite pentru denigrarea mea profesională şi etnică.

Nu am nicio culpă medicală în niciunul dintre aceste două cazuri şi mi-am îndeplinit întotdeauna activitatea medicală cu onestitate şi probitate profesională, însă denigrarea mea injustă îmi creează grave prejudicii morale şi profesionale”.

Citit 7685 ori Ultima modificare Miercuri, 03 August 2016 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.