Cătălin Ștefănescu - antrenorul gălățean care a adus aur pentru România

Cătălin Ștefănescu - antrenorul gălățean care a adus aur pentru România
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Cătălin Ștefănescu a reușit să contribuie la o performanță excelentă pentru baschetul românesc în această vară, prin cucerirea medaliei de aur cu selecționata României de 3x3 la Jocurile Gimnaziale din Brazilia.

Dar aceasta nu a fost unica activitate pe care tânărul antrenor gălățean de baschet a avut-o drept provocare pe timpul verii, ci dimpotrivă, au fost multe turnee la care a fost implicat activ în dezvoltarea baschetului românesc.

Ce activități ai avut în această vară cu loturile naționale?

- A fost o vară cu foarte multe activități și cu așteptări pe măsură. În turneul profesionist al senioarelor la baschet 3x3, Women Series, care punctează în perspectiva calificării la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, am avut trei turnee în China, trei în Azerbaidjan, două în Canada și unul în Polonia. De asemenea, cu naționala de senioare am participat la Jocurile Europene. La categoria U23, am avut șase turnee Nations League, trei în Slovacia şi trei în Lituania, urmând participarea la Cupa Mondială din Polonia. La categoria U21, în cadrul aceleiași competiții, au fost trei turnee în Franța şi trei în România. Cu echipa masculină U17 ne-am calificat la Campionatul European, care se va desfășura în septembrie, în Grecia, unde ne dorim să obținem un rezultat notabil. La categoria U15, am participat cu ambele loturi, feminin și masculin, la ”Gimnaziada” de la Rio de Janeiro. Cu băieții am câștigat medalia de aur, iar cu fetele am obţinut argintul. O altă competiție majoră la care am participat cu naționala de seniori, de data aceasta la baschet clasic, a fost în China, Jocurile Mondiale Universitare.

Care au fost rezultatele obținute în raport cu obiectivele stabilite?

- La fiecare competiție la care am participat am avut obiective îndrăznețe, însă fondul redus de jucători și numeroasele competiții care se suprapun nu au făcut de fiecare dată acest lucru posibil. Pot aminti rezultatul obținut cu naționala de senioare 3x3 la Jocurile Europene, locul al IV-lea, care reprezintă cel mai bun rezultat din istoria participării României, şi locul al VI-lea la Jocurile Mondiale Universitare obținut cu naționala de seniori, rezultat care egalează cea mai bună clasare a României la această competiție. Și, bineînțeles, medaliile obținute la Jocurile ”Gimnaziale”, aur cu băieții (unde din lot a făcut parte și gălățeanul Sebastian Boghean - n.r.), respectiv argint cu fetele.

- Ce urmează pentru tine ca antrenor al loturilor naționale?

- Înainte de a creiona alte planuri de viitor, sunt competițiile pe care le-am amintit și la care dorim să încununăm eforturile de pe parcursul acestor patru luni cu rezultate onorabile. După încheierea sezonului, va urma un bilanț, o analiză riguroasă a tot ceea ce presupune participarea la un număr atât de mare de competiții, pentru a eficientiza întreg procesul de pregătire.

Cât de importantă este amploarea baschetului 3x3?

- Înainte de toate, baschetul 3x3 este conceput de așa natură încât să fie accesibil și atractiv, cu precădere pentru publicul tânăr. Meciurile sunt foarte intense, fazele de joc se succed foarte rapid, iar durata unei partide este de doar 10 minute. Astăzi, tot mai puțini tineri au răbdare să urmărească un joc de baschet sau unul de fotbal. Sunt obișnuiți să primească informații comprimate în reel-uri de 30-45 de secunde, iar baschetul 3x3 are, din această perspectivă, un potențial imens, bine exploatat până acum, prin posibilitatea de organizare a competițiilor în locații exclusiviste - malluri, parcuri, clădiri istorice - și prin prioritizarea ideii de entertainment în timpul competițiilor. Cu activități diverse atât în arenă, cât și în jurul acesteia, baschetul 3x3 este o disciplină în plină ascensiune.

Citit 3773 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Septembrie 2023 13:35

1 comentariu

  • postat de magis
    Miercuri, 30 August 2023 10:00
    89.121.200.***
    Baschet la Galati? Unde? TOATE terenurile de baschet aflate in grija primariei sunt praf si pulbere. Cea mai mare parte din terenurile aflate in incinta unitatilor de invatamint ... la fel, dezastru (in plus, copii nu au acces in salile de sport, in timpul vacantei). Deci, de unde fond de jucatori?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.