Tranzacţii (ne)potrivite cu firme (in)active!

Tranzacţii (ne)potrivite cu firme (in)active!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum poţi să faci tranzacţii comerciale cu societăţi care sunt inactive? Toretic nu este posibil, dar asociatul unic şi administratorul SC Vitipav Company SRL Umbrăreşti Deal, Pavel Costel, a demonstrat altceva. De la această inadvertenţă au pornit şi comisarii Gărzii Financiare – Secţia Galaţi, care au organizat un control la firma amintită şi care au vrut să verifice realitatea şi legalitatea relaţiilor comerciale din perioada iulie 2010-septembrie 2011 cu SC Vlasimar SRL Iveşti şi SC Granpet SRL Dudeştii Noi, judeţul Timiş, precum şi înregistrarea în contabilitate a documentelor emise de contribuabilii declaraţi inactivi prin ordin al preşedintelui ANAF. Ce au aflat? Că la firma controlată, în perioada de referinţă, s-au înregistrat în evidenţa contabilă 18 facturi fiscale emise de SC Vlasimar SRL Iveşti şi 103 facturi fiscale emise de SC Granpet SRL Dudeştii Noi – Timiş. Obiectul tranzacţiilor făcute l-a constituit achiziţionarea de către cei de la Vitipav Company SRL Umbrăreşti de la Vlasimar şi Granpet a unor cantităţi de îngrăşăminte chimice, produse siderurgice, precum şi diverse prestări de servicii.

TVA dedusă ilegal

 

Dar, din verificările făcute, a rezultat că cei de la Vitipav Company SRL Umbrăreşti Deal au înregistrat fără temei legal cheltuiala cu mărfurile achiziţionate de la celelalte două societăţi amintite. Astfel, echipa de control a procedat la calcularea unui impozit pe profit în sumă de 108.759,28 lei.

De asemenea, comisarii Gărzii Financiare au constatat neîndeplinirea condiţiilor legale de deducere a TVA aferentă achiziţiilor făcute de Vitipav în relaţia comercială cu celelalte două societăţi, respectiv pentru suma de 163.138,92 lei.

Mai mult, a fost calculat şi prejudiciul estimat adus bugetului consolidat al statului în sumă de 271.898,20 lei, reprezentând impozit pe profit suplimentar de 108.759,28 lei şi TVA de plată suplimentară – 163.138,92 lei.

La un moment dat, adică după momentul prezentării la control din data de 24 octombrie 2011, administratorul Pavel Costel a refuzat să mai pună la dispoziţia comisarilor Gărzii financiare restul de documente contabile aferente perioadei 1 septembrie-30 octombrie 2011, invocând diverse motive.

Da, dar încălcarea prevederilor Legii nr.571/2003, privind Codul fiscal este evidentă, aşa încât comisarii Gărzii Financiare – Secţia Galaţi au întocmit în acest sens şi o sesizare pe care au înaintat-o organelor de cercetare şi urmărire penală.

Citit 4222 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2011 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.