Vezi aici ce condamnări s-au dispus în cazul jafului de 390.000 de euro

Vezi aici ce condamnări s-au dispus în cazul jafului de 390.000 de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Jaful de acum doi ani care le-ar fi adus făptaşilor imensa sumă de 390.000 de euro îi bagă pe aceştia după gratii pentru multă vreme. Condamnările sunt destul de mari, între opt ani şi patru luni şi 11 ani şi jumătate pentru cei acuzaţi de tâlhărie şi de complicitate la această infracţiune, respectiv, câte un an cu suspendare pentru cei acuzaţi de mărturie mincinoasă. De asemenea, judecătorii au mai dispus restituirea către păgubiţi a celor aproape 400.000 de euro, furaţi din şifonierul aflat în casă.

Potrivit rechizitoriului, unul dintre cei care a participat la jaf, consumator de etnobotanice, i-a dat în vileag pe cei condamnaţi. El a spus că fapta s-a comis la pont, jefuitorii ştiind că în casă se aflau cei 400.000 de euro. Fără declaraţiile acestuia, cei implicaţi nu şi-ar fi recunoscut probabil faptele. De altfel, o bună parte de timp, pe parcursul cercetării judecătoreşti, cei acuzaţi de comiterea jafului au cerut prin avocaţi ca păgubiţii să dovedească faptul că au avut în casă cei 390.000 de euro.

Tâlhăria s-a comis în localitatea Independenţa, în martie 2011. Procurorii susţin că Nicu Răducanu, zis „Cucu”, şi Anton Ivanciu, zis „Toni”, ştiau că familia Mâţă avea bani în casă, cunoscând şi faptul că aceştia sunt ţinuţi într-un şifonier. Ei ar fi mers la Cernavodă, de unde i-au luat pe Ionuţ Topârceanu, Mario Cristian Bădilă şi Eduard Tudose, pe care i-au dus la Independenţa, unde au pus la cale jaful. Pistoalele de jucărie, cagulele şi mănuşile au completat „scena jafului”. O parte au năvălit în casă, i-au ţintuit la pământ pe cei care se aflau în imobil, au luat de la locul ştiut borseta cu euro şi au plecat. Cum există o declaraţie a unuia dintre ei, în care se relatează cum au acţionat, toţi cei implicaţi au ales să-şi recunoască faptele, lucru de care s-a ţinut seama atunci când au fost date condamnările.

Cei jefuiţi au susţinut că cei 390.000 de lei proveneau din economii făcute, în 15-20 de ani, dintr-o afacere cu jaluzele, pe care le vindeau la negru, dar şi din diverse împrumuturi pe care le-ar fi luat ca să deschidă un centru de fier vechi în Independenţa. Nu ştim dacă o astfel de sumă, destul de impresionantă, se poate strânge dintr-o afacere relativ mică, cert este că Tribunalul i-a obligat pe inculpaţi să restituie suma furată.

Iată şi condamnările: Mario Cristian Bădilă a primit 11 ani şi jumătate de puşcărie, Ionuţ Topârceanu - opt ani şi jumătate, Nicu Răducanu - opt ani şi patru luni, la fel şi Ivanciu Anton, iar Tinca Răducanu, Cătălin Răducanu şi Vasile Răducanu, acuzaţi de mărturie mincinoasă, au luat câte un an cu suspendare.

Citit 6186 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2013 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.