De un an şi trei luni, dosarul lui Nicolai Boghici se află tot la prima instanţă

De un an şi trei luni, dosarul lui Nicolai Boghici se află tot la prima instanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În dosarul de evaziune în care a fost trimis în judecată afaceristul Nicolai Boghici, în decembrie 2012, inculpaţii se vor întâlni în sala de judecată pe 7 mai, termen până la care, pentru unul dintre inculpaţi, avocaţii trebuie să pregătească apărarea.

De la finele lui 2012, abia în ianuarie 2014 a început cercetarea judecătorească în acest dosar trimis în instanţă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Deşi a intrat în cel de-al doilea an de judecată, procesul se află tot la prima instanţă.

Înainte de ultimul termen de judecată, pe 25 martie, magistratul care avea dosarul pe masa de lucru a făcut cerere de abţinere. Completul care a judecat cererea sa a admis-o, păstrând toate actele care s-au făcut de-a lungul procesului şi toate măsurile luate. Pe 26 martie, pentru că un inculpat nu a fost corect citat, iar pentru un altul avocatul trebuia să pregătească pledoaria, instanţa a mai dat un termen, pentru 7 mai.

Nicolai Boghici, Gabriel Dumitru Ghibirdic, Gheorghe Popescu, Gheorghe Tuluc şi Florin Marian Condei au fost acuzaţi de DNA că, în 2007, ar  fi constituit un grup infracţional. Scopul lor, au susţinut procurorii DNA, a fost acela de a obţine ilegal sume importante de bani prin rambursare de TVA. Procurorii au arătat în rechizitoriu „circuitul financiar aparent legal” în care ar fi implicate firmele administrate de Boghici şi alte societăţi comerciale de tip „fantomă”, reprezentate de ceilalţi inculpaţi.

Despre Nicolai Boghici, procurorii spun că ar fi formulat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) o cerere de rambursare de TVA în valoare de 12.476.730 de lei, echivalentul a 3.685.887 de euro. Aceasta ar fi fost justificată în mod eronat, mai arată anchetatorii, „prin efectuarea unor exporturi la preţuri care au crescut treptat şi artificial, supraevaluate raportat la valoarea de achiziţie, cererea fiind respinsă de reprezentanţii DGFP Galaţi”.

Citit 4211 ori Ultima modificare Luni, 31 Martie 2014 23:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.