Breviar juridic: Divorţul pe cale administrativă

Breviar juridic: Divorţul pe cale administrativă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Soţii pot să divorţeze pe cale administrativă (în faţa ofiţerului de stare civilă) dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

- ambii soţi să fie de acord cu desfacerea căsătoriei;

- soţii să nu aibă împreună copii minori (născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi de cei doi soţi);

- să existe învoiala soţilor cu privire la numele pe care să îl poarte după divorţ;

- niciunul dintre soţi să nu fie pus sub interdicţie judecătorească.

Competenţa soluţionării divorţului pe cale administrativă aparţine ofiţerului de stare civilă de la locul încheierii căsătoriei  sau de la locul ultimei locuinţe comune a soţilor.

Cererea de divorţ se depune şi se semnează personal de către ambii soţi în faţa ofiţerului de stare civilă. Legea nu permite posibilitatea depunerii acestei cereri prin mandatar.

În cerere, fiecare soţ trebuie să declare pe propria răspundere următoarele:

- este de acord cu desfacerea căsătoriei;

- nu are copii minori cu celălalt soţ (născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi împreună cu acesta);

- nu este pus sub interdicţie judecătorească;

- nu a mai solicitat altor autorităţi desfacerea căsătoriei.

Totodată, în aceeaşi cerere, soţii trebuie să declare pe propria răspundere adresa ultimei locuinţe comune, precum şi numele pe care fiecare soţ sau, după caz, numai unul dintre aceştia urmează să îl poarte după desfacerea căsătoriei.

Odată cu depunerea cererii, soţii trebuie să prezinte, în original şi în copie, certificatele de naştere şi de căsătorie, precum şi documentele pentru dovedirea identităţii lor. Ofiţerul de stare civilă înregistrează cererea în ziua în care a fost primită şi le acordă soţilor un termen pentru eventuala retragere a cererii (termen de reflecţie). La expirarea acestui termen, soţii se prezintă personal, iar ofiţerul de stare civilă verifică dacă aceştia stăruie în divorţ şi dacă, în asemenea situaţie, consimţământul fiecăruia este liber şi neviciat.

În cazul în care ambii soţi doresc să divorţeze şi sunt îndeplinite cerinţele legii, ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor şi eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la motivele divorţului sau la culpa soţilor.

Căsătoria este desfăcută la data eliberării certificatului de divorţ.

Acest certificat se întocmeşte în trei exemplare originale, din care două exemplare se înmânează foştilor soţi, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, iar un exemplar rămâne  la dosarul de divorţ.

Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, ofiţerul de stare civilă întocmeşte un referat prin care propune respingerea cererii şi emiterea unei dispoziţii în acest sens. Împotriva acestei dispoziţii nu există cale de atac.

Ulterior, soţii pot solicita desfacerea căsătoriri pe cale notarială sau judiciară.

Dosarul de divorţ poate fi clasat în următoarele cazuri:

- soţii nu se prezintă împreună la termenul stabilit de ofiţerul de stare civilă (după expirarea termenului de 30 de zile) pentru completarea declaraţiei de menţinere a cererii de divorţ;

- ambii soţi sau numai unul dintre aceştia renunţă la divorţ;

- înainte de finalizarea procedurii de divorţ, unul dintre soţi este pus sub interdicţie judecătorească sau intervine naşterea unui copil, ori unul dintre soţi a decedat (în acest caz, căsătoria încetează prin deces).

Dacă refuzul ofiţerului de stare civilă de a constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor şi de a emite certificatul de divorţ a fost abuziv şi prin aceasta s-a creat un prejudiciu, oricare dintre soţi se poate adresa instanţei de judecată competente cu o acţiune civilă în despăgubiri, pe cale separată de cererea de divorţ judiciar.

De menţionat că taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă este în cuantum de 500 de lei. Această taxă poate fi majorată prin hotărâre a consiliului local, fără să se depăşească 20 la sută din valoarea respectivă.

Citit 2252 ori Ultima modificare Luni, 20 Iunie 2016 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.