Oameni de seamă. Gene Hackman, actor multipremiat într-o carieră de 60 de ani

Oameni de seamă. Gene Hackman, actor multipremiat într-o carieră de 60 de ani
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Actorul american Gene Hackman s-a născut pe 30 ianuarie 1930, la San Bernadino, California. La 16 ani, a fugit de acasă și s-a înrolat în Marină, unde a servit patru ani și jumătate ca operator radio. A studiat apoi jurnalismul la Universitatea din Illinois și și-a început cariera în televiziune, însă mai târziu s-a decis pentru actorie și s-a înscris la Școala de dramă Pasadena, unde l-a avut coleg pe Dustin Hoffman.

A început să joace în piese de teatru, o poartă de acces către lumea filmului. Primul rol într-un film a fost cel din "Lilith", alături de Warren Beatty. Au urmat serialul "The Invaders", filmul "Bonnie și Clyde", pentru care a fost nominalizat la Oscar, la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar. În 1971, a fost din nou nominalizat la premiile Academiei Americane de Film, pentru prestația din pelicula "I Never Sang for My Father". După numai un an, a câștigat o statuetă Oscar pentru rolul principal din "Filiera franceză". De-a lungul unei cariere de peste 60 de ani, a obţinut două premii Oscar, trei Globuri de Aur și două trofee BAFTA. Filmografia sa mai cuprinde: "Mississippi în flăcări", "Conversația", "Valul ucigaș", "Necruțătorul", "Juriul", "Firma", "Sperietoarea" etc.

După ce a suferit trei infarcte, a decis să se retragă din cinematografie, ceea ce a dus la scrierea a trei cărți.

A rămas activ și după vârsta de 80 de ani. În ianuarie 2012, în timp ce mergea cu bicicleta, a fost lovit de o mașină, scăpând doar cu unele contuzii.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 668 ori Ultima modificare Luni, 29 Ianuarie 2024 10:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.