Oameni de seamă. Ștefan Iordache, actorul-rege

Oameni de seamă. Ștefan Iordache, actorul-rege
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Actorul Ștefan Iordache s-a născut pe 3 februarie 1941, în Calafat.  Și-a petrecut copilăria în cartierul Rahova din București, într-o familie de oameni simpli, care și-au dorit ca fiul lor să învețe carte. În școală a fost bun la matematică și științele exacte. Studiile teatrale nu au fost prima lui alegere.

A dat la Teatru abia după ce a picat, la 16 ani, examenul de admitere la Medicină. După acest eșec, a fost inclus în brigada artistică a unei cooperative. În anul următor, 1959, a dat la Teatru și a fost admis ultimul la IATC. A absolvit însă secția de Actorie a institutului printre primii și a avut o carieră artistică încununată de succes, până la sfârșitul vieții.

A fost unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune. A slujit teatrul românesc vreme de 49 de ani, interpretând memorabil pe scenă mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore, iar dintre rolurile interpretate pentru marele ecran rămâne magistrală întruchiparea lui Victor Petrini, din adaptarea romanului lui Marin Preda, “Cel mai iubit dintre pământeni”. A avut, de asemenea, o îndelungată colaborare cu Teatrul Național Radiofonic și Teatrul Național de Televiziune.

A debutat în filmul „Străinul” (1964), iar ultimul său rol a fost Prințul Potemkin, în piesa ”Ecaterina cea Mare”, de George Bernard Shaw, pusă în scenă, în 2008, la Teatrul Național București. Ștefan Iordache a fost și un foarte bun interpret de muzică ușoară. Este celebru cuplul Ștefan Iordache - Sanda Ladoși. A încetat din viață pe 14 septembrie 2008, într-un spital din Viena.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 558 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Februarie 2024 10:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.