Oameni de seamă. Thomas Morus, important erudit umanist

Oameni de seamă. Thomas Morus, important erudit umanist
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Scriitorul, avocatul și omul de stat englez Thomas Morus s-a născut pe 7 februarie 1478, la Londra. A studiat la Colegiul "Sf. Anton" din Londra, unde a învățat limba latină, iar în 1492 s-a înscris la Universitatea din Oxford, atrăgând atenția datorită strălucitelor sale aptitudini și devenind prieten cu profesorii săi, Collet, Grocyn și Linacre. Aceștia formau un cerc de umaniști - adversari ai teologiei scolastice medievale, care situau pe primul plan studierea personalității umane și a însușirilor omului.

În timpul studiilor, Morus a tradus în limba engleză biografia lui  Pico della Mirandola. În 1494, tatăl său l-a silit să părăsească universitatea. A început să studieze dreptul, sub îndrumarea unor juriști, cu experiență atât teoretică cât și practică, ceea ce l-a ajutat să-și câștige repede faima de excelent avocat. N-a renunțat însă la studiul clasicilor, perfecționându-și cunoștințele de limba latină și  limba greacă.

Şi-a câștigat reputația de important erudit umanist, ocupând mai multe posturi publice, incluzându-l pe cel de lord cancelar, între 1529 şi 1532. Din 1510 până în 1518, a fost unul dintre cei doi subșerifi ai orașului Cardiff, iar în 1517 a intrat în serviciul regelui în calitate de consilier și "ajutor personal". În urma unei misiuni diplomatice la împăratul roman Carol Quintul, Morus a fost numit cavaler și a primit postul de subtrezorier, în 1521. Ca secretar și consilier personal al regelui Henric al VIII-lea, a dobândit din ce în ce mai multă influență în guvern, întâmpinând diplomați, redactând documente oficiale și servind drept legătură între rege și lordul cancelar. În 1523, a devenit orator al Camerei Comunelor. A fost apoi numit înalt protector al Universității Oxford și al Universității Cambridge. În 1525, a devenit cancelar al Ducatului Lancaster, funcție care îi conferea control judiciar și administrativ asupra unei mari părți a Angliei de nord.

În 1515, a scris cea mai faimoasă și controversată operă a sa, "Utopia", un roman în care un călător imaginar descrie organizarea politică a unei națiuni insulare imaginare. Având ca punct de plecare "Republica" lui Platon și romanul utopic "Alexandria", "Utopia" propune o formă de stat ideală, întrevăzută în spațiul exotic și fictiv al insulei Utopia, anticipatoare a societății comuniste, în care proprietatea privată să fie desființată, valoarea individului fiind determinată de valoarea muncii sale.

Thomas Morus este cunoscut mai ales pentru refuzul său de a-l recunoaște pe Henric al VIII-lea drept cap al Bisericii Angliei, nefiind dispus să renunțe la principiile sale și la credința catolică. Acest fapt a avut drept consecință încheierea carierei sale politice, arestul în Turnul Londrei și apoi executarea lui pentru înaltă trădare, pe 6 iulie 1535.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 616 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2024 23:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.