Oameni de seamă. Nino Manfredi, unul dintre marii actori italieni

Oameni de seamă. Nino Manfredi, unul dintre marii actori italieni
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Actorul, regizorul, scenaristul și comediantul italian Nino Manfredi s-a născut pe 22 martie 1921, la Castro dei Volsci, Lazio. A studiat mai întâi Dreptul, apoi la Accademia d'Arte Drammatica din Roma.

A lucrat mai întâi la radio, si la "Teatro Piccolo" din Milano, unde a avut succes în piesa "Liliom" a scriitorului ungur Franz Molnar.

În 1948, a debutat în filmul de scurtmetraj "Tenori per forza". A apărut apoi în mai multe roluri mici, primul rol mai mare primindu-l în filmul "Funcționarul", în 1959. În 1961, s-a afirmat în filmele "A Cavallo della tigre" și "Anni ruggenti". În 1962, a debutat și în regie, făcând unul din cele patru episoade ale filmului "L'Amore difficile". A interpretat cu precădere farse și comedii satirice, identificându-se cu personajul italianului mediu, pentru care viața înseamnă în primul rând o sumă de combinații și aranjamente, iar mai micile sau mai marile răutăți ascunse sub masca exuberanței constituie rețeta supraviețuirii. Dintre filmele în care s-a făcut remarcat, mai amintim "Veneția, Luna și tu", "Călăul", "Made in Italy", "Eu, eu, eu... și ceilalți", "Tată de familie", "Miracolul", "Aventurierii" etc.

Până la sfârșitul anilor '70 a colaborat la numeroase coproducții franco-italiene, apărând și la televiziune, devenind astfel un actor de comedie foarte iubit. În 1971, a regizat filmul "Per Grazia ricevuta", pentru care a fost premiat la Festivalul Internațional de la Cannes, pentru debut în regie.

Figurile sale grotești din filme, precum reprezentantul bisericii Monsignor Colombo în "În Numele Papei Rege", din 1977, sau înfumuratul traficant din "La mazzetta", din 1978, precum si agentul ilegal din "Café express", din 1980, i-au adus și mai mult succes. În anii '80, a apărut mai mult pe scenă, dedicându-se și regiei, însă cu filmul "Nudo di donna", din 1981, nu prea a avut succes. Nino Manfredi a fost și editorul unei culegeri de zicale romane și al unui manual de gătit. Este considerat unul dintre cei mai mari interpreți ai comediei italiene, alături de  Alberto Sordi, Ugo Tognazzi și Vittorio Gassman. A încetat din viață pe 4 iunie 2004, la Roma.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 385 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 18:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.