Oameni de seamă. Sarah Vaughan, una dintre marile voci ale jazzului

Oameni de seamă. Sarah Vaughan, una dintre marile voci ale jazzului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sarah Lois Vaughan s-a născut pe 27 martie 1924, la New Jersey. A început să studieze muzica la 7 ani, luând lecții de pian și de orgă. Fiind copil, a cântat în corul bisericii baptiste "Mt. Zion" din Newark, dar și la pian și orgă la evenimentele liceului.

Primul său pas pentru a deveni cântăreață profesionistă a fost făcut în 1942, la un concurs de talente organizat la Teatrul "Apollo" din Harlem, pe care l-a câștigat. A atras, de asemenea, atenția unui alt vocalist, Billy Eckstine, care l-a convins pe Earl Hines să o angajeze să cânte cu orchestra lui. În 1944, s-a alăturat noii trupe a lui Eckstine.

Sarah Vaughan a adus în cântecele ei "bebop"-ul, o nouă formă de jazz, ce poate fi auzită în "Lover Man", piesă înregistrată în 1945. La sfârșitul anilor 1940, înregistrările ei populare au inclus "If You Could See Me Now" și "It's Magic". După ce a cântat cu orchestra lui Eckstine timp de un an, a lucrat pentru scurt timp cu John Kirby, înainte de a deveni artistă solo (deși deseori s-a reunit cu Eckstine, pentru duete).

În următorii zece ani, a produs mai mult muzică pop, deși atunci când s-a alăturat Mercury Records a înregistrat și melodii de jazz. Piese precum "Whatever Lola Wants" (1955), "Misty" (1957) și "Broken-Hearted Melody" (1959) s-au vândut în peste un milion de exemplare fiecare. A susținut concerte în Statele Unite și Europa, iar muzica ei a fost auzită și în filme precum "Disc Jockey" (1951) și "Basin Street Revue" (1956).

După anii 1950, schimbările sale muzicale nu i-au mai adus hituri uriașe. Cu toate acestea, a rămas o voce populară, interpretările ei live fiind emoționante, bogate în vibrații și cu o tehnică uimitoare. Înregistrările ulterioare includ interpretări ale cântecelor trupei The Beatles și ale muzicii braziliene.

De-a lungul carierei sale, Sarah Vaughan a fost recunoscută drept o cântăreață și interpretă extrem de talentată. A fost invitată să cânte la Casa Albă și la Carnegie Hall, a primit un Grammy pentru realizările carierei în 1989 și a fost selectată să se alăture Jazz Hall of Fame în 1990. De asemenea, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Ultimul său concert a fost susținut la "Blue Note Club" din New York în 1989. S-a stins din viață pe 3 aprilie 1990, la Hidden Hills, California.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 413 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2024 13:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.