Cum afectează lipsa sexului sănătatea mintală

Cum afectează lipsa sexului sănătatea mintală
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Viața sexuală poate fi o sursă de plăcere și de împlinire. Însă, de multe ori, neglijăm faptul că totul, începând cu dorința sexuală, pornește din creier și nu se limitează doar la o activitate fizică.

Sexul regulat poate avea beneficii pentru sănătate, de exemplu pentru sistemul cardiovascular și pentru imunitate. Dar nu există o cantitate potrivită de sex de făcut, iar a nu face sex pentru o perioadă lungă de timp nu ar trebui să aibă efecte secundare negative. Cu toate acestea, a nu face sex pentru perioade îndelungate poate duce la afectarea sănătății noastre fizice și mintale.

Efectele lipsei sexului

S-ar putea instala anxietatea. În timpul unui orgasm, corpul eliberează oxitocină (alias "hormonul iubirii") și ne oferă acel impuls euforic al dispoziției și un sentiment de legătură emoțională cu partenerul. Această substanță chimică este, de asemenea, legată de scăderea sentimentelor de stres sau anxietate.

- Vaginul poate deveni uscat și subțire. Persoanele care trec prin menopauză pot experimenta mai multă uscăciune vaginală și un canal vaginal încordat, dacă încetează să facă sex pentru perioade lungi de timp. În timpul menopauzei, organismul produce mai puțin estrogen. Acest lucru poate determina atrofia vaginală.

- Dorința sexuală poate fi "obstrucționată". Potrivit specialiștilor, o perioadă de abstinență poate scădea libidoul. A nu face sex regulat poate opri acele sentimente spontane de excitare și eliberarea de substanțe chimice care mențin libidoul. Însă lipsa de sex nu va face apetitul sexual să dispară. Odată ce "revenim" în acțiune, probabil că vom începe să simțim creșterea libidoului.

Avantajele sexului asupra sănătății

- Conduce la un somn mai bun. Sexul îmbunătățește modul în care dormim. Este foarte frecventă adormirea după sex, deoarece corpul eliberează prolactină, un hormon care ne ajută să ne simțim odihniți și relaxați.

- Ne face mai fericiți. Intimitatea fizică a sexului ne oferă, de asemenea, un impuls al fericirii. Endorfinele sunt una dintre numeroasele substanțe chimice eliberate în creier în timpul sexului. Endorfinele sunt neurotransmițătorii asociați cu sentimentul de fericire, făcând ca starea de spirit să se lumineze.

- Ajută la crearea legăturii emoționale. În timpul sexului, atingerea directă piele-pe-piele și orgasmul ajută la crearea legăturii emoționale. "Contactul piele cu piele poate reduce stresul și îmbunătăți stima de sine, potențial chiar și întărirea sistemului imunitar", susține Rachel Nazarian, dermatolog din New York. Nazarian adaugă că pielea interpretează atingerea pozitivă pentru a crește nivelul serotoninei, făcându-ne astfel să ne simțim mai fericiți și mai sănătoși.

- Reduce riscul de infarct miocardic. Sexul contribuie la reglarea tensiunii arteriale (cea sistolică): scade riscul de infarct miocardic și riscul de morbiditate la bărbați, ca urmare a afecțiunilor cardiace. În plus, un bărbat activ sexual și după 45-50 de ani, care are o viață sexuală activă, responsabilă și constantă, reușește să scadă riscul de cancer la prostată cu aproximativ 80 la sută.

Sănătatea sexuală și bolile mintale

- Sexul și anxietatea. Neconcordanța excitației este atunci când mintea și corpul nu sunt sincronizate în timpul sexului - corpul este trezit atunci când mintea nu este, sau invers - și se întâmplă foarte mult atât bărbaților, cât și femeilor cu anxietate. Cercetările au arătat că anxietatea este poate cea mai mare și cea mai frecventă cauză a disfuncției erectile la bărbații tineri, aflați la începutul vieții sexuale. Femeile care se luptă cu anxietatea se confruntă, de asemenea, cu disfuncții sexuale: pot avea dificultăți în a se excita sau a avea orgasm sau chiar pot experimenta dureri fizice în timpul actului sexual.

- Sex și depresie. Tulburarea depresivă majoră (MDD) poate provoca, de asemenea, o serie de probleme sexuale, inclusiv impotență și disfuncție erectilă la bărbați și durere sexuală și pierderea dorinței la femei. De fapt, un diagnostic de depresie crește de trei ori riscul unei femei pentru cea mai comună formă de dispareunie cronică sau durere în timpul actului sexual.

- Sexul și stresul post-traumatic. Știm din studii că oamenii cu experiențe mai traumatizante în copilărie tind să aibă vieți sexuale mai puțin satisfăcătoare la vârsta adultă. Disforia postcoitală (PCD) tinde să apară la persoanele care trăiesc cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD). Puținele studii pe care le avem despre PCD arată o corelație între antecedentele de abuz fizic, emoțional și sexual și o incidență mai mare a PCD, atât în ​​rândul bărbaților, cât și al femeilor.

- Sexul și tulburarea obsesiv compulsivă. Nu este neobișnuit ca cineva cu tulburare obsesiv-compulsivă (TOC), o tulburare de anxietate cronică, să raporteze că se simte bombardat de obsesii sexuale sau gânduri sexuale nedorite. Unele gânduri sexuale care apar la cei cu TOC pot include teama obsesivă de a fi sau de a deveni LGBT, de a avea dorințe sexuale nepotrivite și imagini mentale nepotrivite. Persoanele cu TOC au tendința de a experimenta o serie de disfuncții sexuale, inclusiv probleme de excitare și apetit sexual scăzut.

- Sexul și ADHD. Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o afecțiune de neurodezvoltare care poate provoca comportament impulsiv, hiperactivitate și dificultăți de atenție. Studiile au arătat că hipersexualitatea și ADHD sunt afecțiuni comune concomitente și că ADHD poate chiar exacerba severitatea hipersexualității la ambele sexe.

- Sexul și tulburarea bipolară. Tulburarea bipolară afectează de obicei viața sexuală a unei persoane prin creșterea libidoului în timpul episoadelor de manie. Această sexualitate crescută poate primi chiar și un diagnostic de hipersexualitate sau comportament sexual compulsiv, care este asociat cu o incidență crescută a comportamentelor sexuale riscante. Pe de altă parte, dacă există simptome de depresie, s-ar putea să se experimenteze opusul și să existe un apetit sexual scăzut, oboseală, lipsă de valoare, rușine, stres, îngrijorare, în raport cu lipsa nevoii sexuale.

(articol realizat din surse online)

Citit 921 ori Ultima modificare Vineri, 05 Aprilie 2024 18:11

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Gigi amoroso
    Duminică, 07 Aprilie 2024 05:31
    89.137.226.***
    Foarte bun articolul.
    Dar ce facem cu doamnele care nu mai au chef de sex, fiind la o anumita varsta, respingand orice initiativa, ia mana, pleaca, gata, a fost candva, nu ti-e rusine, condamnand barbatul la abstinenta....
    Sunt destui barbati la 65, 70 de ani care pot, dar cu cine?!!!
    0
    1

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro