Oameni de seamă. Leopold Stokowski, dirijorul fără baghetă

Oameni de seamă. Leopold Stokowski, dirijorul fără baghetă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dirijorul englez de origine poloneză Leopold Stokowski (Leopold Antoni Stanislaw Boleslawawicz Stokowski) s-a născut pe 18 aprilie 1882, la Londra, fiind cunoscut pentru prestaţia sa extravagantă, sonorităţile bogate ale orchestrelor conduse şi rolul important în popularizarea muzicii clasice.

A fost instruit la "Royal College of Music" din Londra şi la "Queen's College" din Oxford, şi a fost organist înainte de a fi dirijor al Orchestrei Simfonice din Cincinnati (Ohio), din 1909 până în 1912. Şi-a câştigat reputaţia internaţională ca director muzical al Orchestrei din Philadelphia (1912-1936), alături de care a dirijat frecvent concerte până în anul 1941. A fost primul dirijor care a ignorat tradiţia baghetei, dirijând orchestrele cu mâna liberă.

A dirijat prima sa orchestră la vârsta de numai 12 ani. Debutul într-un spectacol cu public a avut loc în anul 1909. A dirijat, în Statele Unite, Orchestra Simfonică din Cincinnati, Orchestra din Philadelphia, Orchestra Simfonică de la NBC, Filarmonica din New York. A înfiinţat, de asemenea, Orchestra Tineretului American, Simfonia oraşului New York, Orchestra Simfonică de la Hollywood Bowl şi Orchestra Simfonică Americană.

A realizat trei filme cu Orchestra din Philadelphia, inclusiv ''Fantasia'' lui Walt Disney (1940), în care a și apărut.

A interpretat lucrări contemporane de Gustav Mahler, Edgard Varese şi Igor Stravinski şi a dirijat premiera mondială a Simfoniei Nr. 4 a lui Charles Ives (1909-1916). De asemenea, a experimentat amplasarea diferitelor secţiuni ale orchestrei şi a schimbat ocazional orchestraţia scrisă a muzicii pe care a interpretat-o.

A fost organizator al All-American Youth Orchestra, a dirijat NBC Symphony din 1941 până în 1944 cu Arturo Toscanini şi a inaugurat concerte la preţuri reduse la New York City Center (1944-1945).

Este și autorul unei cărți, ''Music for All of Us'' (1943).

A realizat, de asemenea, transcripţii simfonice ale operelor lui Johann Sebastian Bach.

A încetat din viață pe 13 septembrie 1977, la Nether Wallop, Hampshire, Anglia.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 320 ori Ultima modificare Joi, 18 Aprilie 2024 11:04

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro